Este de notorietate faptul că în ultimii 15 ani, comuna Glina și orașul Popești-Leordeni au manifestat o dezvoltare impresionantă, fapt ce atrage după sine și creșterea numărului de localnici și implicit opinia publică începe să capete contur. Acest contur s-a făcut observat prin depunerea sutelor de reclamații și sesizări către Primarie, Garda de Mediu, Minsterul Mediului, Primul-Ministru, Președintele Romaniei, chiar și către Uniunea Europeana, inclusiv plângeri penale îndreptate împotriva administratorilor gropii de gunoi de la Glina, în care au sezizat numerosele nereguli existente la aceasta: distanța mult prea mică fata de locuințe, chiar și sub 200 m, deși prevederile legale impun minim 1000 m, duhoarea persistentă, poluarea apei, primirea de deseuri toxice cu efecte grave asupra îmbolnăvirii populației, neacoperirea cu pamant a spatiului care nu se află în exploatare, acumulările de levigat care degajă mirosul insuportabil și multe altele.
Cetățenii afectați de ani de zile de funcționarea necorespunzătoare a gropii de gunoi de la Glina și care traiesc în condiții inumane sunt disperați și au format asociații cerând daune materiale în justitie, inclusiv pentru imbolnăviri suspecte. Este bine cunoscut faptul că la analizele apei din puțurile săpate în grădinile oamenilor ies de fiecare dată cantități mari de substanțe toxice pentru organism.
Problema gravă a calitatii aerului și a apei, care pun în pericol sănătatea locuitorilor din București și din comunele învecinate, localizarea gropii de deșeuri la o distanță atât de mica fața de locuințele din localitatea Glina, au determinat inclusiv sesizări din partea Comisiei Europene, România fiind în procedură de pre-infringement din această cauză.
Ani la rândul, în ciuda numeroaselor sesizări, autoritățile și-au pasat problema de la una la alta, și-au declinat competența, iar problemele s-au agravat. Deși au tolerat ani de zile groapa de gunoi de la Glina, se pare că, în al doisprezecelea ceas, au înțeles în sfârșit faptul că sănătatea populației primează în fața intereselor meschine ale ECOREC S.A., administratorul gropii de gunoi!
Toate acestea s-au încununat la data de 7 iunie, la Palatul Bragadiru, unde actualul Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, alături de alți 13 foști miniștri ai mediului printre care: Sulfina Barbu, Attila Korodi, Nicolae Nemirschi, Lazlo Borbely, Lucia Varga, Petru Lifigiu și Cristiana Pașca Palmer au semnat "Declarația privind protecția mediului în România". Semnatarii documentului au invitat persoanele interesate, entități economice sau nonguvernamentale să contribuie la elaborarea și implementarea strategiilor de protecție a mediului înconjurător, la asigurarea respectării stricte a normelor de mediu, la asumarea obligațiilor și la asigurarea în termen a finanțărilor necesare.
Așa cum a promis doamna ministru Grațiela Gavrilescu în cadrul conferinței, a fost inițiată luarea de măsuri importante privind protecția mediului, una dintre primele măsuri fiind închiderea gropii de gunoi de la Glina prin neprelungirea Autorizației Integrate de Mediu a acesteia, care a expirat la data de 01 iunie 2017.
Această decizie a venit în urma faptului că problemele cauzate de groapa de gunoi, prin încălcarea legislației în repetate rânduri, au atins punctul culminant și nu mai pot fi ignorate. Astfel, autoritățile au decis, în sfârșit, să închidă groapa de gunoi de la Glina.
Trebuie precizat că închiderea gropii de gunoi nu scutește plata taxelor către stat. Această plată a fost fentată până acum, aici fiind depozitate zeci de mii de tone de gunoi. . După cum se știe, începand cu 01.01.2017 a intrat în vigoare OG 31/2013 care prevede plata de către proprietarii sau administratorii depozitelor de deșeuri a unei taxe speciale în valoare de 80 lei pentru fiecare tonă de deșeuri eliminată. Până în momentul de fata ECOREC S.A. a creat un sistem de prejudiciere a bugetului de stat prin plata unor sume foarte mici către fondul de mediu, pentru a crea aparența de legalitate, prejudiciind în mod grav bugetul statului cu peste 2 milioane de euro.
Având în vedere neregulile grave de la groapa de gunoi Glina, precum și fraudarea bugetului statului, funcționarii care trebuiau de mult sa închida groapa de gunoi de la Glina, în cazul în care vor mai avea vreodata curajul să autorizeze această bombă ecologica, care funcționează împotriva oricăror norme naționale și europene, vor duce România la plata unor amenzi usturătoare pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, în conformitate cu normele impuse.