20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBolivia: Evo Morales a câștigat detaşat al treilea mandat de președinte

Bolivia: Evo Morales a câștigat detaşat al treilea mandat de președinte

Actualul președinte bolivian, Evo Morales, a câștigat detașat, cu 61% din sufragii, al treilea mandat în fruntea țării, conform primelor sonaje efectuate la ieşirea din secţiile de votare, informează Mediafax, are citează relatează AFP.

Potrivit rezultatelor institutelor Mori şi Ipsos, preluate de posturi de televiziune, preşedintele de stânga în exerciţiu a obţinut o victorie detaşată în toate departamentele ţării, cu excepţia Beni (nord-est), unde s-a impus rivalul său Samuel Doria Medina din cadrul partidului Unitate Democrată. El obţine, astfel, un nou mandat de cinci ani.

Departamentul Santa Cruz, mult timp bastionul opoziţiei şi cel mai prosper din ţară, a votat pentru Morales (49%), rivalul său Medina obţinând doar 38% din sufragii.

La anunţul primelor rezultate, mii de susţinători ai lui Morales au ieşit în Piaţa Murillo din La Paz, unde se află palatul prezidenţial.

Evo Morales, care are aproape 40 de puncte procentuale avans în aproape toate regiunile, "şi-a consolidat poziţia în estul ţării, unde a obţinut un scor excelent", de aproape 50%, a declarat pentru presă Walker San Miguel, un fost ministru al Apărării al primului preşedinte amerindian din Bolivia.

Formaţiunea lui Morales ar obţine, de asemenea, 111 dintre cele 130 de mandate din Camera inferioară a Parlamentului şi 25 dintre cele 36 de mandate de senator.

Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă