21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialBolile persistente de piele pot afecta și organele interne

Bolile persistente de piele pot afecta și organele interne

Cercetătorii japonezi au descoperit că maladiile de piele persistente, netratate, ar putea afecta organele interne, provocând boli cardiovasculare și tulburări metabolice, informează Agerpres.

Studiile anterioare indicaseră că pacienții cu psoriazis sunt mai susceptibili să sufere infarct miocardic și au în medie, o viață mai scurtă, decât oamenii sănătoși, însă mecanismul rămăsese până acum necunoscut.

Un grup de cercetători condus de Keiichi Yamanaka, profesor asociat la Mie University, a emis ipoteza că citokinele (molecule proteice secretate de celulele sistemului limfoid, avand rol de semnal pentru alte celule limfoide) produse de părțile inflamatorii ale pielii ar putea avea efect asupra sistemului imunitar.

Citokinele sunt molecule de semnalizare care ajută comunicarea între celule în răspunsurile imune și stimulează deplasarea acestora către locurile inflamației, infecției sau traumei.

Pentru a verifica această supoziție, cercetătorii au demarat un studiu pe șoareci de laborator modificați genetic pentru a manifesta afecțiuni inflamatorii ale pielii. De-a lungul timpului acești cobai au început să manifeste simptome ale arteriosclerozei, cardiomegalia, tulburările cardiovasculare și dislipidemie.

Cercetătorii au descoperit că părțile inflamatorii ale pielii produc în exces interleukina 1(IL-1), un fel de citokină. Ei au crezut că eliberarea persistentă de IL-1 a provocat simptomele menționate mai sus. După injectarea de anticorpi anti-IL-1 șoarecilor de laborator, simptomele lor s-au ameliorat, notează agenția Xinhua.

"Aceste descoperiri ar putea explica o asociere morbidă de arterioscleroză, afecțiuni cardiace, amiloidoză (boală metabolică care apare atunci când anumite proteine specifice se acumulează în spațiul intracelular) și cahexie (scădere a masei corporale care nu poate fi reversibilă nutrițional) în cazul pacienților cu forme severe ale bolilor sistemice de piele și în bolile sistemice autoinflamatorii, și susțin valoarea terapiei anti-IL-1 pentru bolile inflamatorii sistemice", au declarat recent cercetătorii.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Datorie uriașă a Primăriei Capitalei la ELCEN. Nicușor Dan spune că a scos municipalitatea din faliment, dar s-au acumulat restanțe de un miliard

Compania Municipală Termoenergetica, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a ajuns la o datorie uriașă către Electrocentrale București (ELCEN) a transmis furnizorul de agent termic, în...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă