5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialBogdan Nicolai, scenarist la ”Vocea României”: Scriu doar cu stiloul, numai pe...

Bogdan Nicolai, scenarist la ”Vocea României”: Scriu doar cu stiloul, numai pe caiet cu arcuri | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Scenarist de televiziune, voce de radio, umorist și entertainer, Bogdan Nicolai este omul din spatele uneia dintre cele mai îndrăgite emisiuni TV. Vă invităm să citiți povestea unui tânăr ambițios, care își dorește mai multă notorietate pentru personajele pe care le creează decât pentru propria persoană.

Bogdan Nicolai este un tânăr originar din Sinaia, care și-a dorit încă din copilărie să lucreze în mass-media. Lucru neobișnuit pentru începutul anilor 2000, când tiparele clasice de profesii dorite încă erau acelea cu doctori, profesori și polițiști.

A început cu câteva poezii stângace, scrise prin școala primară, apoi în liceu, la 15 ani, s-a angajat la un post local de televiziune, iar de acolo parcursul a fost unul ascendent.

De la poeziile „cu rimă de mâna a doua“, așa cum le cataloghează el pe cele scrise în copilărie, Bogdan Nicolai a ajuns să scrie scenarii pentru cele mai mari show-uri de televiziune, branduri cunoscute, iar momentan este în discuții avansate cu câteva edituri prestigioase pentru a-și lansa un nou volum de poezie.

L-am rugat să ne povestească despre cum este traiul unei persoane care scrie scenarii, cât de mult s-a dezvoltat în România această artă, ce abilități trebuie să ai ca să faci scenaristică și, nu în ultimul rând, despre cum se împacă un clasic boem cu social media, pentru că Bogdan a creat o pagină de Facebook care a devenit virală, cu o comunitate importantă de aproximativ 100.000 de fani.

RL: Ai terminat facultatea de jurnalism, ai trecut pe la câteva televiziuni și radiouri, însă te-ai oprit la scenaristică. Cum și de ce ai făcut această trecere?

Bogdan Nicolai: Este un drum lung. Însă consider, cumva, că mari schimbări nu s-au petrecut, pentru că eu tot ce am urmărit a fost să merg pe un drum al scrierii. A fost o trecere naturală: de la radio la televiziune și, mai apoi, la partea de creație publicitară sau la scris scenarii de show TV și film. Sunt un scriitor, chiar dacă nu de romane, iar scrisul meu îmbracă diferite haine. El poate fi citit sau rostit de mine ori de alții.

Când ai început să scrii?

Am început încă din copilărie. Scriam poezii cu versuri de mâna a doua. Acum mă jenez ușor când mama îmi arată ce „opere“ scriam. Sigur, este firesc să se întâmple acest lucru, pentru că, deși am avut atracție pentru cuvinte, nu am fost mulțumit de scrisul meu niciodată. Să-ți dau un exemplu: eu scriu doar cu stiloul, numai pe caiet cu arcuri. Se întâmplă adesea să rup 300 de file pentru a păstra 25, pe care să le prezint mai departe.

Nu scrii deloc la calculator?

Nu, pentru că scrisul nu are viață dacă îl scriu direct pe calculator. Desigur, scriu mailuri, comunic prin mesaje online, dar cam atât… pentru restul există o altă poveste. Ordinea este aceasta: stilou, caiet cu arcuri și apoi transcriere pe computer.

Ce abilități ar trebui să aibă o persoană care scrie scenarii?

Prima este logica, pentru că trebuie să urmezi niște pași în construcția acțiunii. Dar, în general, abilitățile ți le dezvolți și îmbunătățești pe parcursul timpului. Poate fi creativitatea una dintre abilități, dar și capacitatea de a infiltra un suspans drapat, atât cât să-l ții pe cititor, respectiv pe spectator alături de tine, să-l faci curios să dea pagina următoare sau să te urmărească și după momentul publicitar.

Tu de ce ai ales, ca autor al scenariului, să fii persoana din umbră, cea la care oamenii, atunci când vizionează un show bun de televiziune, nici nu se gândesc?

Mi-a plăcut dintotdeauna să creez personaje. Au fost situații când, la radio, un personaj creat de mine a ajuns să fie mult mai cunoscut decât mine. Nu pun accent atât de mult pe faima mea, cât pun accent pe faima și viața unor personaje. Creez ceva ce are viață, de care oamenii ajung să se atașeze, cu care să se identifice mult.

Cât de mult s-a dezvoltat scenaristica în România?

Foarte mult, pentru că oamenii au înțeles că imaginea, conceptul nu se pot construi într-un mod diletant. Ai nevoie de oameni care să gândească perfect ce și cum vrei tu, ca brand sau show TV, să transmiți.

Ție ce-ți place să scrii mai mult?

Poezie. Dar la fel de mult îmi place să scriu pentru evenimentele pe care le prezint ca MC. Vrând-nevrând, sunt obligat să-mi construiesc personajul, să înțeleg valorile unui nou brand, ale unei campanii, să pricep ce fel de public voi avea în față, iar jocul acesta mi se pare antrenant. Fiecare brand are o altă viziune, o altă politică, un alt mod de a comunica. Sunt puține glume sau discursuri care merg pentru toată lumea.

Povestește-ne o situație comică de la un astfel de eveniment.

Nu-mi vine în minte acum, însă vă pot povesti o fază amuzantă din adolescență, pe când eram la un post de radio din Sinaia. La un moment dat, am avut și rol de mediator. Am împăcat o familie de rromi care se despărțiseră. Tipul suna la radio și îi dădea nonstop dedicații. Îmi transformase emisiunea în restaurant. Modalitatea prin care s-a gândit să mă răsplătească a fost aparte. A venit la școală în timpul orei de română. Nu a bătut la ușă, a intrat și mi-a lăsat pe bancă o cutie imensă de petarde, deși eram în luna aprilie, dar și un vin spumant Angeli.

Se câștigă bine din meseria de scenarist?

Depinde foarte mult de ceea ce scrii și de cât succes are ulterior.

Cum se împacă stiloul cu online-ul și Facebook-ul?

Am creat o pagină de Facebook din dorința mea de a încerca să educ și să schimb comportamente prin scrisul meu, prin glume și ironii. Cam asta fac și pe foaie când scriu poezii sau orice altceva.

CV. Cine este Bogdan Nicolai 

Bogdan Nicolai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București în 2008.

În prezent este moderatorul emisiunii „Life Couch“ la AListMagazine.ro, scenarist pentru „Vocea României“ și pentru „DestulTV“, unde este și prezentator.

În perioada 2008-2012 a fost director de programe și producție la MTV România.

Scenarist pentru filmele „Meltenia“ și „Alice“(ProTV, 2009), scenarist și regizor pentru reality-show-urile „Vara lui Sara“ și „House of Fun“ (MTV, 2010), prezentator și producător pentru emisiunile de divertisment „Power Play“ și „Zona ta“ (Antena 1 Sinaia, 2000-2004). La radio a lucrat ca prezentator și producător pentru matinalul „Alarma ProFM cu Nicolai si Gicu“ (2012-2014), matinalul „Alarma ProFM cu Sara și Nicolai“ (2010-2012) și „Pro FM’s Cool cu Escu si Nicolai“ (2006-2009).

A scris, de asemenea, articole pentru The ONE, ProMotor și Times New Roman.

Cele mai citite

România, piesa mută pe tabla geopolitică

Când țara arde de întrebări și nevoi, politicienii noștri privesc peste gard, așteptând salvarea dintr-un avion privat sau un tweet, uitând că un lider...

Record post-Revoluție: Dorinel Umbrărescu mobilizează 3.200 de muncitori pe Autostrada Moldovei

Constructorul român Dorinel Umbrărescu a reușit să mobilizeze un număr record de 3.200 de muncitori și 1.000 de utilaje pe tronsonul Buzău-Focșani al Autostrăzii...

Sănătate și nutriție pentru bebeluși: Rețete sănătoase și sfaturi esențiale

Redactia BebeluBebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă