5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialBoc: Procurori din toate tarile, nu raspundeti la apelurile politice!

Boc: Procurori din toate tarile, nu raspundeti la apelurile politice!

La prima reuniune mondiala a procurorilor generali desfasurata la Bucuresti, premierul Emil Boc i-a sfatuit pe toti procurorii generali si procurorii-sefi prezenti sa nu cada prada tentatiei de a raspunde la telefoanele oamenilor politici.
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a deschis lucrarile Summitului Mondial al Procurorilor, desfasurat pentru prima oara la Bucuresti, intre 23 si 25 martie. Invitat la deschiderea reuniunii alaturi de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc a uimit audienta cu o declaratie privind presiunile exercitate de politicieni, de mass-media ori de populatie asupra procurorilor. "Din punctul de vedere al presiunii politice, este clar ca exista o tentatie a politicianului de a folosi telefonul. Sfatul meu este de a nu raspunde la apelurile politice ale acestuia. Este o garantie a democratiei si a statului de drept", a spus Boc.

 

O parte din procurorii aflati la summit au fost de parere ca afirmatia nu era potrivita intr-un asemenea cadru, spun surse apropiate participantilor la aceasta intalnire. De aceeasi parere este, intr-o oarecare masura, si procurorul Constantin Sima, membru in consiliul director al Asociatiei Procurorilor din Romania: "La o astfel de intrunire, care vine sa incununeze niste eforturi considerabile ale procurorilor in Romania, n-ar fi fost de dorit o asemenea afirmatie". Dar, spune Sima, interventii ale politicului in justitie exista in foarte multe state, "mai mult sau mai putin mascat", motiv pentru care cuvintele premierului "nu sunt chiar atat de grave pe cat par la prima vedere". si, considera procurorul, poate ca Emil Boc s-a adresat si politicienilor, indirect, pentru ca si acestia sa manifeste o rezerva mai mare atunci cand sunt tentati sa intervina pe probleme de dosare.

Din punctul de vedere al raporturilor cu puterea executiva si cu cea legislativa, procurorii generali sunt intr-o pozitie dificila, a afirmat si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in cuvantul de deschidere a summitului. Kovesi a vorbit despre necesitatea unor asemenea intalniri si a propus infiintarea, la Bucuresti, a unui secretariat tehnic al summitului, ca "un prim pas spre institutionalizarea acestui for international". Propunerea a fost considerata ca binevenita de catre directorul adjunct al Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate, John Sandage. Din punctul de vedere al raporturilor cu puterea executiva si cu cea legislativa, procurorii generali sunt intr-o pozitie dificila, a mai spus Kovesi, precizand ca aceeasi complexitate a raporturilor este prezenta si in relatia cu mass-media, dar si cu propriul sistem.

La aceasta a treia editie a summitului participa circa 330 de procurori generali si procurori-sefi din peste 100  de  tari si 16 organizatii internationale, iar tema summitului din acest an este "Procurorul general – pilon al sistemului contemporan de justitie penala".
Una dintre temele ce vor fi abordate in cadrul discutiilor este independenta procurorilor si, deoarece mai multe studii sociologice au aratat ca mediul politic este considerat de public drept factorul cel mai susceptibil sa efectueze presiuni asupra procurorilor (parerea a 30% din respondenti), Laura Kovesi a declarat ca "independenta procurorilor nu constituie un scop in sine, ci o conditie necesara pentru ca serviciile de procuratura sa isi indeplineasca in mod corespunzator functia care le revine in interiorul societatii".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Cătălin Cârstoiu exclude o retragere din cursa electorală

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat luni că este exclus să se retragă din cursa electorală, adăugând că el...

Putin spune că atentatul de vineri de la Moscova a fost comis de „islamiști radicali” ce au vrut să fugă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă