18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBobârnac a ajuns la CEDO

Bobârnac a ajuns la CEDO

Un miner din Valea Jiului cere sprijinul ministrului Economiei, Adriean Videanu, după ce ani de zile s-a luptat prin instanţele de judecată pentru drepturile lui. După ce a stat ars luni în şir prin spitale, Nelu Bobîrnac a ajuns chiar şi la Curtea Europeană a  Drepturilor Omului, după ce în ţară nu şi-a găsit dreptatea.

În martie 2003, Nelu Bobîrnac a fost victima unui grav accident de muncă, produs în subteranele minei Lonea. Era într-o acţiune de salvare minieră, când o explozie de metan a surprins trei mineri, iar una dintre victime, adică Nelu Bobîrnac, spune că autorităţile au încercat să diminueze gravitatea accidentului, prin ştergerea din registre a unui rănit şi chiar prin schimbarea cauzei exploziei.

Prejudicii

« Toate acestea mi-au creat prejudicii fizice, materiale şi morale şi de atunci nu au încetat acţiunile de intimidare şi ameninţare la adresa mea, deoarece eu am declarat ce s-a întâmplat de fapt », scrie Nelu Bobîrnac în scrisoarea deschisă adresată ministrului Adriean Videanu.

Printre neregulile pe care minerul consideră că s-au produs se regăseşte şi faptul că accidentul de muncă nu a fost încadrat drept unul colectiv, dar şi « pierderea » voluntară a unor registre absolut necesare, care reliefau tocmai neregulile produse. De asemenea, autorităţile i-au respins cererea de efectuare a unei noi expertize medicale.  Pentru drepturile lui, Bobîrnac s-a judecat întâi la Petroşani, apoi la Tribunalul Hunedoara, însă fără succes. Omul povesteşte că nu a avut nici un sprijin din partea administraţiei miniere de al CNH Petroşani şi, mai mult decât atât, autorităţilor au ascuns probe importante, care nu i-au fost comunicate nici la proces sau în demersurile lui ulterioare. Previzibil, a pierdut, dar au început şicanele. « După ce mass-media a prezentat acest incident, eu am fost intimidat, şantajat şi ameninţat, sentiment pe care îl resimte şi familia mea ». A fost schimbat în repetate rânduri din funcţie, aşa că a mai intentat un proces, dar tot fără succes. Acum este la a treia cauză pe rolul instanţei de judecată pentru drepturile salariale. În scrisoarea deschisă adresată Ministerului Economiei arată că « Exploatarea Minieră Lonea şi Compania Naţională a Huilei Petroşani refuză să respecte contractul colectiv de muncă şi legislaţia în vigoare privitor la retribuţia salvatorilor minieri ». Omul are confirmarea, din 2009, a Ministerului Muncii în legătură cu acest aspect. De exemplu, în urma unei verificări făcute de Inspecţia Muncii, condusă la vremea respectivă de Mariana Basuc, a constatat că nu este respectat coeficientul de majorare salarială pentru operaţiunile specifice acţiunilor de salvare minieră, dar au apărut şi alte deficienţe. De asemenea, şi ITM Petroşani a descoperit nereguili în acest caz, numai Corpul de Control al CNH pretinde că totul este în regulă. Procesul se află acum pe rolul Tribunalului Hunedoara.

În paralel,  din cauză că în România nu şi-a găsit dreptatea, Nelu Bobîrnac a făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi precizează detaliat caznele la care a fost supus. În plus, Bobîrnac vorbeşte pe larg şi despre neregulile comise de organele de cercetare ale evenimentului din 2003 şi ceea ce s-a întâmplat ulterior. Probele pe care le deţine este dispus să le pună şi al dispoziţia Ministerului Economiei, numai să obţină dreptate.

Cele mai citite

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă