15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecial"Blestemul ariciului" - povestea rromilor baiesi

“Blestemul ariciului” – povestea rromilor baiesi

La Studioul “Astra Film” din Piata Huet a municipiului Sibiu a putut fi urmarit ieri documentarul de exceptie “Blestemul ariciului”, realizat in 2004 de cineastul Dumitru Budrala. Productia este rezultatul unei munci de cercetare de cinci ani, pe care sibianul a realizat-o intr-o comunitate de rromi baiesi.
Autorul urmareste o familie extrem de saraca de tigani in calatoria lor de supravietuire pe timp de iarna.
Este o calatorie in care momentele de cumpana, asa cum este moartea singurului magar de corvoada, au semnificatia unor batalii pentru supravietuire.
“Am tinut la magar mai mult ca la omul meu si la copiii mei, da’ acuma o murit. Daca as avea un magar, eu as trai ca parlamentarii in Parlament”, spune mama Turica, unul dintre personajele filmului.
Impreuna cu familia ei, femeia trebuie sa mearga pe jos din sat in sat, carand in spate legaturi uriase de maturi si cosuri realizate manual, pe care incearca sa le vanda in schimbul mancarii. Filmul sibianului Dumitru Burdala a fost vizionat de publicul Festivalului de Film Documentar de la Rio de Janeiro si a fost proiectat la Amakula Kampala, un festival tanar, dar dinamic si interesant, din Uganda.
Productia romaneasca a fost, de asemenea, prezentata la Oxford, la prestigiosul Festival Britanic de Film Documentar, organizat de Institutul Regal de Antropologie si a primit numeroase distinctii si premii.
Ofertele zilei
“Tezaure umane vii” este titlul unei inedite expozitii de traditii si civilizatie romaneasca, readuse la viata de etnologii cunoscutului muzeu “Astra”, deschisa la Casa Artelor, in Piata Mica a orasului. De asemenea, la Muzeul de Istorie este deschisa expozitia de fotografie si document fotografic “Sibiu, oras european”, ce propune o rememorare a momentelor istorice care au facut din localitate un oras de importanta nationala si europeana.
Si la Hotel “Continental” continua conferintele in cadrul Universitatii europene ATLAS – Turism, Cultura si Unitate in Diversitate, iar la Studioul “Astra Film”, din Piata Huet, poate fi vizionat, de la ora 14.00, documentarul “Scrisoare catre morti”, o productie franceza realizata de Eytan Kapon, in 2002. Seara, la Imperium Pub, poate fi audiat un concert de pian prezentat de instrumentistul Ciprian Oancea.

Cele mai citite

Cătălin Drulă, atac dur la adresa unor politicieni: “Au dat drumul la hoție”

Cătălin Drulă și-a exprimat nemulțumirea sa față de faptul că președintele Klaus Iohannis și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ar...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă