11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBiserică în curtea unui liceu din Timişoara

Biserică în curtea unui liceu din Timişoara

Colegiul Național ”C. D. Loga” din Timișoara are, în curte, o biserică ortodoxă, lăcașul de cult fiind ridicat cu ajutorul donațiilor, dar și al Arhiepiscopiei la inițiativa unei fundații din oraș, iar IPS Ioan Selejan a fost cel care a oficiat, duminică, prima slujbă în acest nou loc de rugăciune, informează Mediafax.

Construcţia bisericii din curtea Colegiului Național ”C.D. Loga” din Timișoara a fost finalizată în acest an, după ce în 2000 Consiliul Local Timișoara a alocat terenul necesar unei fundații, pentru a ridica un lăcaș de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Colegiului Național ”C. D. Loga” din Timişoara, Mariea Ștefan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că Fundația "Ovidiu Moescu" a solicitat în anul 2000 Consiliului Local Timișoara să îi aloce terenul din curtea şcolii tocmai pentru a construi o biserică, în memoria unui membru al familiei care a fost absolvent al acestei școli.

"Așa cum au pornit lucrurile acolo, au pornit cu scopul explicit de construire a unei capele. Probabil nu s-a pus niciodată problema unei alternative. Dacă am fi analizat lucrurile acum, ce e mai important pentru școală, răspunsul ar fi fost cu totul diferit", a declarat Mariea Ștefan.

Biserica din curtea liceului se află în apropierea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, la o distanță ce poate fi parcursă în mai puțin de zece minute de mers pe jos. Aici slujește părintele Cristian Feraru, care a declarat că lucrările la lăcașul de cult au stagnat timp de opt ani.

”Fundația Ovidiu Moescu a început inițial construcția. Lucrările au început în anul 2000 și au continuat până în anul 2001. Apoi au stagnat până în anul 2010. Biserica s-a făcut mai mult din donații, nici nu știu cât s-a învestit în ea, în cele din urmă”, a declarat preotul Cristian Feraru.

Reprezentanții Mitropoliei Banatului din Timișoara au declarat, la rândul lor, corespondentului MEDIAFAX, că pentru ridicarea lăcașului de cult s-au făcut și numeroase donații, după ce Fundația "Ovidiu Moescu" nu a mai avut fondurile necesare terminării construcției.

”Biserica din incinta prestigiosului liceu «C. D. Loga» din Timișoara s-a edificat la dorința unor absolvenți ai acestei școli, stabiliți în Timișoara, dar și în afara granițelor țării. Parte din acești absolvenți s-au grupat apoi în jurul fundației întemeiate de familia Moescu, care, întru pomenirea lui Ovidiu Moescu, decedat în urma unei boli incurabile, a început finanțarea lucrărilor de construcție a lăcașului de cult. Din cauza problemelor financiare, fundația a fost nevoită însă să apeleze la susținerea Arhiepiscopiei Timișoarei, astfel încât, cu contribuția acesteia, biserica a fost acoperită. Ulterior, preotul desemnat de Centrul eparhial pentru finalizarea lucrărilor a reușit să coopteze câțiva credincioși cu dare de mână, prin a căror contribuție au fost executate lucrările de finisare și de înzestrare a bisericii cu toate obiectele de cult necesare oficierii sfintelor slujbe", a declarat părintele Lucian Florea, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Potrivit acestuia, duminică a avut loc prima slujbă religioasă în această biserică, liturghia fiind oficiată de IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Reprezentanții Mitropoliei Banatului speră ca prin construirea acestei biserici chiar în curtea unuia dintre cele mai bune licee din Timișoara să reușească să apropie tânăra generație de credință.

"Considerăm ziua de astăzi o minune, pentru că de câteva zile umblă o stafie în spaţiul nostru românesc, stafie care doreşte să-L scoată pe Hristos din şcoală, să anuleze orele de religie, ore unde copiii tuturor învaţă cum să călătorească spre Împărăţia lui Dumnezeu şi cum să fie buni români şi buni creştini. De aceea, chiar dacă unii ne dau semnale negative, iată cum credincioşii şi oamenii de suflet, părinţii care doresc să-şi crească copiii în frica lui Dumnezeu, să fie nişte oameni devotaţi ţării şi neamului nostru, nu numai că doresc să se facă religie în şcoli, ci au făcut şi o biserică în curtea unei şcoli, pentru ca fiii lor, într-o pauză, într-o zi de sărbătoare, să poată veni aici şi să facă o rugăciune către Dumnezeu. Dumnezeu este cu noi, cu toată Timişoara şi cu tot Banatul. De aceea, îndrăzniţi, fraţi buni creştini, părinţi, şi ţineţi-vă copiii în braţele lui Hristos şi ale Bisericii neamului nostru românesc”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit, după terminarea slujbei.

Dacă lucrările de construcție ale bisericii au fost finalizate, în incinta clădirii Colegiului Național ”C.D. Loga” din Timișoara se fac încă reparații capitale. Elevii de aici au fost mutați, provizoriu, să învețe în clasele unui alt liceu aflat în apropiere, în timp ce muncitorii repară acoperisul, repară pereții și zugrăvesc interiorul.

Lucrările au început în primăvara anului 2014 și sunt programate să se încheie în luna aprilie a acestui an.

"Se derulează două proiecte. Primul este un proiect finanțat de Banca de Dezvoltare a Germaniei pentru reparații la acoperiș, iar cel de-al doilea pentru renovarea infrastructurii pe bani prin Programul Operațional Regional", a declarat Mariea Ștefan, directorul Colegiului.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara pentru repararea acoperișului a fost alocată suma de 300.000 de euro, din care 250.000 de euro provin de la Banca de Dezvoltare a Germaniei, iar 50.000 de euro din bugetul local.

În ceea ce privește renovarea infrastructurii, a fost alocată suma de 1,6 milioane de euro, bani europeni cu care vor fi dotate 27 de săli de clasă, zece laboratoare, o bibliotecă, nouă cabinete, două săli de sport, o sală de festivități și un laborator de biologie.

La Colegiul Național ”C.D. Loga” din Timișoara învață 1.150 de elevi din cliclul gimnazial și liceal.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă