14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSănătateBioxidul de carbon, „sângele” turismului în Covasna

Bioxidul de carbon, „sângele” turismului în Covasna

Un loc care a făcut cunoscută stațiunea Covasna este așa-numita „Balta Dracului”.

Denumirea în limba maghiară – Pokolsár – înseamnă Noroiul Iadului. Este un fenomen post vulcanic ce constă într-o emanație puternică de gaze mofetice combinată cu apă minerală noroioasă. În zona aceea se înâlnesc trei falii tectonice ce permit trecerea din adâncuri a bioxidului de carbon care, la rândul lui, antrenează cu ea ape minerale foarte reci și noroi mineral.
De-a lungul timpului sunt consemnate mai multe erupții ale Baltei (1837, 1857, 1864, 1885), când, împreună cu un sunet puternic a gazului emanat, apa noroioasă a inundat centrul localității Covasna. Conform relatărilor, erupția din 1837 a fost precedată de un cutremur și de atunci apa izvorului, care înainte era curată, a început să conțină și noroi. Ultimul eveniment de acest fel s-a întâmplat în 1984 provocând panică în rândul locuitorilor și a turiștilor, dar după două zile s-a oprit.

Ultima erupție a produs panică printre locuitorii Covasnei

„Locuitorii de la blocuri, la ultima explozie(n.r.-1984) au găsit alte locuri să se adăpostească de teamă că-i va afecta explozia. Omul dacă trage 40% bioxid de carbon în piept, este în pericol de moarte imediată. Șobolanul este mai rezistent. În anul 2000 a venit la Covasna un doctorand portughez, își făcea doctoratul în bioxid de carbon, biofizica și fiziologia acestui gaz. Momentan este profesor de medicină sportivă și fiziolog. Voia neapărat să facă ceva mai deosebit: CO2 Dopping, dopping cu gaz, cu bioxid de carbon. Este o metodă ce constă în chinuirea sportivului, aducând cu el( n.r.- la Covasna) și sportivi, fete și băieți, care au fost așezați în gaz. Fizicianul a măsurat cât este nivelul de respirație, 7-8%. A constatat că apare imediat hiperventilația pentru că bioxidul de carbon este „hormonul respiratoriu”: dacă nu primesc aer, atunci crește imediat în sânge concentrația de la arderea interioară a bioxidului de carbon.

Astfel, imediat creează reflexul de a trage la piept mai mult aer. Sportivii aceștia au tras la piept 8%, cam un sfert de oră, după care li s-a luat probă sanguină și s-a măsurat la oximetru, instrumentul care arată concentrația parțială a oxigenului în sânge. S-a descoperit că prin chinuirea pacienților, nu este o distracție să nu ai aer suficient, s-a produs umplerea circuitului sanguin la 100%, full. Este cumva absurd că nu am suficient oxigen în organism, dar acesta face depozite de oxigen în sânge. Deci, după acesta tratament au ieșit afară, dispărând fenomenul de hiperventilație, revenind la normal, cu forțe deosebite, dar mai ales la startul unei competiții care poate fi decisiv pentru reușita în acea întrecere.
Astfel, s-a propus folosirea mofetelor pentru a imita atmosfera la foarte mari înălțimi. Deci, la 8848 de metri (n.r.-Everest), cei care se urcă acolo trebuie să se pregătească.
La un moment dat am și găsit un alpinist care voia să fie și subiect de cercetare medicală.”, ne-a transmis geofizicianul Gyula Sandor despre beneficiile terapiei cu bioxid de carbon.

Erupțiile de bioxid de carbon stau la baza turismului balnear la Covasna

Practic, erupțiile de bioxid de carbon, din subsolul stațiunii Covasna, se reflectă cel mai bine în folosirea lor în domeniul balnear- turistic, spre surprinderea celor care ajung aici pentru prima dată.

„Turism Covasna S.A. este una dintre principalele societăți de turism balnear din România, fiind singurul complex hotelier din Covasna situat direct pe sursa de gaz mofetic și apă minerală, cu 3 mofete, având avantajul de a deține cea mai mare și complexă bază de tratament din zonă.

Complexul balnear Turism Covasna este alcătuit din hotelurile Căprioara Resort 4, Covasna 3, Cerbul 3* și Camping Valea Zânelor*, totalizând un număr de locuri de cazare de 777 în cadrul hotelurilor și 34 de locuri în căsuțe și camerele de motel de la Camping.

Tratamentul balnear – cu rezultate excepţionale în cazul bolilor cardiovasculare – constituie atracţia turiştilor şi a făcut ca oraşul Covasna să devină o staţiune de interes naţional, dar şi de interes internaţional, recunoscută ca fiind staţiunea “inimii”. Baza de tratament Turism Covasna S.A. este singura bază de tratament din stațiune care are 3 incinte de mofete şi este situată direct pe sursa de gaz mofetic şi apă minerală.”, este ceea ce transmit reprezentanții societății de turism.

„De la statul român am avea nevoie cam de tot. Mi-ați pus o întrebare care ridică alte întrebări. Deci, ceea ce avem aici este o societate cu capital integral privat, Turism Covasna S.A., al cărui acționar majoritar, în proporție de 94%, este S.I.F. Transilvania, lăsând ca tot ceea ce a fost profit să fie reinvestit aici. Și am putut să dezvoltăm foarte frumos complexul.”, ne-a spus Narcisa Diaconu, directorul societății de turism Covasna S.A.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...
Ultima oră
Pe aceeași temă