16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBiletul vesel

Biletul vesel

Pentru a cumpăra un bilet la o piesă trebuie să apelaţi la metode „specifice” şi să fiţi foarte perseverent. Biletele de intrare la teatrele bucureştene sunt o „marfă” tot mai râvnită în ultimul timp. Frecvent, se formează cozi la casele de bilete, iar într-o oră tichetele se epuizează. Asta a făcut ca şi teatrele să impună reguli precum limitarea numărului de bilete pe persoană.

 

„Epuizat”, prima barieră

La intrarea Teatrului Odeon din Bucureşti tronează un afiş al spectacolului „Depeche Dance”, cu Răzvan Mazilu, pe care este scris cu tuş: „Epuizat”. Asta nu-i împiedică pe pasionaţi să-şi încerce norocul.

Claudiu este unul dintre cei care îşi iau inima în dinţi şi o întreabă pe casieriţă dacă mai există vreo şansă să mai intre la spectacolul „Depeche Dance”, de sâmbătă. Femeia îi spune că sunt slabe şanse, dar, la insistenţele tânărului, insinuează că s-ar putea totuşi rezolva. Oficial, biletul costă 41,8 lei, dar femeia îi cere complice 100 de lei pentru două bilete păstrate sub tejghea. Şi nu orice bilete, ci pe rândul 9. Claudiu e destul de satisfăcut de reuşită, căci recunoaşte că e o întreagă problemă cu alergatul după bilete când vrea să-şi invite prietena în oraş. Situaţia se repetă la mai toate teatrele importante – cererea este mult peste numărul de bilete disponibile.

 

La TNB, maximum patru bilete de persoană

La Teatrul Naţional din Bucureşti biletele sunt puse în vânzare cu două săptămâni înainte de spectacol, invariabil sâmbăta, la ora 10.00. Iar în cazul pieselor foarte cerute, precum „Egoistul”, biletele se epuizează într-o singură oră.

În urma plângerilor iubitorilor de teatru, care, deşi stăteau la coadă sâmbăta, nu apucau bilete, conducerea TNB a redus de la opt la patru numărul de bilete pe care le poate cumpăra o persoană. „Nu de puţine ori, am văzut la coadă nişte indivizi care prindeau bilete şi apoi le vindeau la suprapreţ”, spune Ioana.

Şi Teatrul de Comedie pune în vânzare biletele tot cu două săptămâni înainte de data spectacolului, sâmbăta, la ora 12.00. Iar la piese precum „Revizorul”, „Casa Zoicăi” sau „Avarul” biletele se epuizează în aceeaşi zi.

Teatrul Nottara deschide casa cu o săptămână înainte de ziua spectacolului, iar la spectacolele cu actori foarte cunoscuţi în distribuţie, biletele se vând în două-trei zile. „Numărul spectatorilor a crescut de la an la an, şi încasările – la fel. Tendinţa asta ascendentă a început acum patru-cinci ani şi cred că se explică prin faptul că oamenii s-au săturat de televizor”, susţine Mihai Dona, de la biroul organizări spectacole al Teatrului Nottara.

 

Acelaşi spectacol, sâmbătă, duminică şi marţi

Aglomeraţie constantă este şi la Teatrul Bulandra. Aici se pun în vânzare biletele cu o lună înainte de reprezentaţie. Nu există o zi anume a săptămânii în care se dă liber la bilete, ceea ce face ca doritorii să înroşească firul telefonului. Mulţi stau cu ochii pe site-ul teatrului să urmărească ziua în care pot merge să-şi ia biletul, alţii dau constant telefon, şi cei care în mod curent au drum prin zona Izvor merg personal să se informeze.

„Se joacă constant cu casa închisă, indiferent de sezon, de piesă sau de zi a săptămânii. Recent am avut piesă şi lunea, pentru prima dată, că în mod normal e zi de relaş. Şi a fost sala plină. De asemenea, am avut spectacole la ore înaintate, precum 21.00 sau 22.00, şi asta în cursul săptămânii, şi a fost iarăşi sala plină”, declară Dumitra Manolea, de la biroul de organizare spectacole al Teatrului Bulandra.

În curând, Teatrul Bulandra va iniţia serviciul de cumpărare on-line, tocmai pentru a mai uşura eforturile amatorilor de teatru. „Oamenii ne cer ca anumite spectacole să se joace mai des, însă este destul de dificil, mai ales în cazul spectacolelor cu montare grea, cum e «Crimă şi pedeapsă» sau «Lear». Am găsit totuşi soluţia-calup de a juca de trei ori acelaşi spectacol, spre exemplu sâmbătă, duminică şi marţi”, mai spune Dumitra Manolea.  

 

 

Tactici de cucerire a biletului

Aflaţi ziua în care teatrul pune în vânzare biletele pentru piesa dorită. Intraţi constant pe site-ul teatrului, daţi telefon la casa de bilete, treceţi personal când aveţi drum prin zonă şi informaţi-vă. 

În ziua în care sunt puse în vânzare biletele, mergeţi cu o oră mai devreme faţă de cea anunţată oficial, pentru că de obicei coada se formează cu mult înainte.

Dacă pe afiş scrie deja „Epuizat”, nu renunţaţi. Insistaţi la casa de bilete, pentru că uneori se mai găsesc câteva sub tejghea, chiar dacă asta ar putea presupune să daţi o „atenţie”.

În seara spectacolului, este posibil să intraţi chiar dacă nu aveţi bilet, pentru că de obicei la intrare sunt persoane care vând bilete pe ultima sută de metri, dar la suprapreţ.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă