3.4 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialEducația în vremea lui Ponta: Copiii nu primesc manuale, părinţii sunt puşi...

Educația în vremea lui Ponta: Copiii nu primesc manuale, părinţii sunt puşi să le cumpere

UPDATE: Variantele digitale și tipărite ale manualelor de clasa I și a II-a au fost publicate, miercuri, pe site-ul Ministerului Educației. Excepție fac cărțile de comunicare de la clasa I (abecedarele), din cauză că încă se cercetează o contestație a editurii Humanitas și Read Forward privind aceste cărți, conform Ministerului Educației.

Între 16 și 22 octombrie, învățătorii pot face comandă de cărți și vor transmite lista cu manuale inspectoratelor școlare și Centrului Național de Evaluare și Examinare.

Citește și: Manualele pentru clasele I și a II-a, cu excepția cărților de comunicare la clasa I, publicate pe site-ul Ministerului Educației. Învățătorii pot folosi deja cărțile digitale. Comenzile, între 16 și 22 octombrie

La o lună de la  începerea anului școlar, elevii de clasa întâi nu au încă abecedarele pe bănci. Autorităţile aruncă acum vina pe editorii care au contestat licitația organizată în luna august pentru manualele şcolare. Între timp, premierul și ministrul au anunțat că se va lucra pe manualele din anii anteriori – decât nimic, mai bine aceste cărți anterioare reformei Pricopie-Ponta – dar n-au fost în stare, într-o lună întreagă, să-şi respecte promisiunea făcută copiilor şi părinţilor.

În loc de o soluție, Ministerul are speranțe: aceea că manualele vor ajunge în clase cât mai curând. Între timp, mulți părinți și învățători au ales să comande cărți alternative, plătite din banii părinților, pentru ca micuții să nu meargă la școală degeaba. Asta în timp ce în Constituție scrie la fel de limpede, la articolul 32, că „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii” (s.n.), iar legea spune că „Statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat”.

Cărți din banii părinților

Ministerul Educației susține că elevii de clasa I au început să primească manuale vechi de la 1 octombrie, însă recunoaște că ”este posibil ca în unele localități/județe să fi apărut disfuncționalități în distribuție”, într-un răspuns transmis României libere. Mai mult, MEN arată că, în cazul unor probleme de distribuție, inspectoratele școlare județene trebuie să intervină.

Pe de altă parte, în mai multe școli din Capitală, părinții povestesc că au decis, împreună cu învățătorii, să comande manuale alternative, care costă între 30 și 50 de lei, din banii lor, pentru ca micuții să învețe ceva la școală.

Citește și: Scandalul manualelor: MEN a finalizat procedura de reevaluare a manualelor. Editorii acuză, în continuare, fraudarea licitației

Astfel, o mamă care are copilul la Liceul Ștefan Odobleja, în clasa I, a povestit că părinții au decis împreună cu învățătorii să achiziționeze manuale alternative – carte de limba română și matematică -, pentru care au plătit 30 de lei. În plus, copiii mai învață și după fișe aduse de acasă de învățătoare. O situație similară întâlnim și la Școala Nr. 72, unde o altă mamă a povestit cum părinții au plătit 50 de lei pentru manualele alternative.

Citește și: Acuzații cu iz penal între Ministerul Educației și firmele care au licitat

Întrebat despre această situație, reprezentantul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marian Banu, a precizat, pentru Rl, că această situație nu este cunoscută la nivelul IȘMB și că ”manualele sunt gratuite pentru ciclul primar, se plătesc doar auxiliarele și culegerile”.

Când vin manualele în școli?

În timp ce Ministerul Educației susține că nu poate spune când vor fi livrate în clase noile abecedare, reprezentantul IȘMB, Marian Banu, a declarat că manualele vor fi în școli în 20 octombrie.

”Nu vă putem avansa un termen privind livrarea noilor manuale, însă având în vedere parcurgerea tuturor etapelor procedurale ale licitației, sperăm să ajungă cât mai curând pe băncile elevilor”, este răspunsul Ministerului Educației.

Citește și: Guvern-edituri-sindicate, triunghiul Bermudelor în care dispar manualele

”Manualele pentru clasa I vor intra în școli în 20 octombrie; am discutat cu editura și am devansat termenul, inițial, trebuia în 30 octombrie”, a spus Marian Banu.

Părinții: Își bat joc de învățământ și de copii. Multe bâlbâieli

Vicepreședintele Federației Asociațiilor de Părinți, Adrian Topor, a precizat, pentru Rl, că ”în această perioadă, au fost multe bâlbâieli. Ministerul Educației nu a gestionat situația cum trebuie”. Mai mult, președinta Federației, Mihaela Guna, a arătat că asociația nu a mai reacționat în acest scandal pentru că ”nu este nici o schimbare”: ”Faptul că am avut manuale proaste și că acum nu sunt deloc, nimic nu a adus o plusvaloare. Nici maculatura din anii trecuți, nici lipsa maculaturii de anul acesta. Deci, ce s-a schimbat? Poate numai faptul că nu se mai încarcă ghiozdanul copilului”.

Citește și: Anul Școlar începe fără Abecedar

Și părinții din Capitală care au răspuns întrebărilor Rl au criticat întârzierea mare a cărților în școli. ”Așteptăm manualele. Simt un dispreț total în deciziile celor care se ocupă de ciclul primar. Copiii încep școala fără abecedare, este o situație tristă; trăim în sistemul acesta nenorocit”, a spus una din mame. ”Își bat joc de învățământ și de copiii noștri”, a conchis un alt părinte.

Saga manualelor

În 2013, ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că elevii vor avea manuale tipărite și manuale digitale.

În luna aprilie 2014, MEN a lansat licitația privind achiziția de manuale școlare, iar în 4 august, au fost anunțate câștigătoare firmele CD Press SRL și SIVECO. Mai multe edituri au contestat rezultatul la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Atunci, Federația Editorilor a depus la DNA o plângere în care a acuzat MEN de trucarea licitației.

Săptămâna trecută, Centrul Național de Evaluare și Examinare a încheiat contractele-cadru cu editurile desemnate câștigătoare, după soluționarea contestațiilor, iar, săptămâna acesta, învățătorii pot consulta online variantele digitale ale manualelor pe platforma manuale.edu.ro.

Citește și: Scandalul manualelor. Federația Editorilor sesizează DNA pentru ”vicierea rezultatelor licitației”

Totodată, vinerea trecută, Ministerul Educației a sesizat Consiliul Concurenței, care va verifica rezultatele licitației, pentru a vedea dacă a fost o competiție corectă.

Săptămâna viitoare, învățătorii pot comanda cărțile pe care le-au ales, iar MEN va cenraliza opțiunile la nivel național, pe baza cărora vor fi încheiate contracte cu fiecare editură în parte.

Citește și: Ministerul Educației a selectat nouă oferte de manuale pentru clasa I și a II-a

Cele mai citite

Circulație deschisă între lotul 2 al Autostrăzii A0 Nord și DN2, anunță Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că începând de joi, 5 decembrie, ora 13:00, se va putea circula între lotul 2 al Autostrăzii A0...

Uber lansează serviciul „Uber for Teens” în România, disponibil mai întâi în București

Uber a introdus un nou serviciu dedicat adolescenților din România, intitulat „Uber for Teens”, care va fi disponibil inițial în București, urmând să fie...

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă