16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNepalul are pentru prima dată o femeie preşedinte

Nepalul are pentru prima dată o femeie preşedinte

Parlamentul de la Katmandu a ales-o pe Bidhya Devi Bhandari drept președinte al Nepalului. Astfel, ea a devenit prima femeie care deține funcția supremă în statul asiatic, relatează Agerpres.

Bhandari, care a obținut 327 de voturi parlamentare, l-a învins pe contracandidatul său Kulbahadur Gurung, votat de 214 de parlamentari.

Bidhya Devi Bhandari (în vârstă de 54 de ani) este văduva fostului președinte al Partidului Comunist Marxist-Leninist al Nepalului Unificat (UML), Madan Bhandari, care a murit într-un accident rutier în 1993.

Ea s-a implicat în politică în 1979, în cadrul unei mișcări a studenților comuniști nepalezi. În prezent, Bidhya Devi Bhandari este vicepreședinta UML.

În 1993, ea a câștigat un mandat de deputat din partea formațiunii UML. În anul 2010, a deținut funcția de ministru al apărării în guvernul condus de Madhav Kumar Nepal.

În prezet sunt 13 femei la conducerea unor stat în toată lumea: Lorella Stefanelli in San Marino, Ameenah Gurib – Mauritius, Kolinda Grabar-Kitarović – Croația, Marie Louise Coleiro Preca – Malta, Michelle Bachelet – Chile, Catherine Samba-Panza – Republica Centr-africană, Park Geun-hye – Coreea de Sud, Atifete Jahjaga – Kosovo, Dilma Rousseff – Brazilia, Dalia Grybauskaitė – Lituania, Cristina Fernández de Kirchner – Argentina, Ellen Johnson Sirleaf – Liberia și acum Bidhya Devi Bhandari – Nepal. Acestora li se adaugă cele trei membre ale Consiliului Federal Elvețian care au statutul de președinte – Doris Leuthard, Eveline Widmer-Schlumpf și Simonetta Sommaruga. 

 

 

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă