19.9 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeSpecialBiden spune că a vorbit cu Erdogan despre avioanele de luptă F-16...

Biden spune că a vorbit cu Erdogan despre avioanele de luptă F-16 și Suedia

Președintele american Joe Biden a declarat, într-un apel de luni (29 mai), că președintele turc Tayyip Erdogan a repetat dorința Ankarei de a cumpăra avioanele de luptă F-16 din Statele Unite(SUA), în timp ce Biden a răspuns că Washingtonul este dornic să vadă Ankara să renunțe la obiecția față de aderarea Suediei la NATO.

Dialogul a avut loc când Biden l-a sunat pe Erdogan pentru a-l felicita pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia, de duminică, potrivit Reuters.

„ Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El încă vrea să rezolve ceva cu avioanele F-16. I-am spus că vrem să ne înțelegem legat de Suedia, așa că haideți să facem asta. Și așa vom reveni în legătură, unul cu altul”, a spus Biden reporterilor înainte de a pleca de la Casa Albă pentru Delaware.

Ofertele pentru aderarea la NATO trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO. Atât Turcia, cât și Ungaria nu au aprobat încă oferta Suediei.

Uniunea Europeană transmite un nou avertisment Turciei

Aflat în exil în Germania, Can Dundar, devenit inamic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost condamnat miercuri la peste 27 de ani de închisoare de un tribunal turc pentru ancheta sa publicată în 2015 asupra livrărilor de arme de către serviciile secrete turce către grupări extremiste în Siria.

„Uniunea Europeană şi-a transmis în mai multe rânduri gravele îngrijorări în legătură cu evoluţia negativă continuă a situaţiei în privinţa statului de drept, drepturilor fundamentale şi sistemului judiciar din Turcia”, a subliniat Nabila Nassrali, purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Au fost făcute recomandări Turciei pentru a remedia această situaţie, însă decizia unui tribunal turc de a-l condamna pe jurnalistul Can Dündar pentru dreptul său fundamental la libertatea de expresie merge, din păcate, în direcţia opusă, la fel ca detenţia preventivă continuă a (omului de afaceri) Osman Kavala”, şi-a exprimat ea regretul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lupta cu gripa aviară, demarată în forță! O țară europeană renumită pentru specialitățile sale de foie gras începe să-și vaccineze rațele

"Am primit deja vaccinurile la cabinetele noastre. Putem începe vaccinarea încă de luni", a declarat medicul veterinar Jocelyn Marguerie, relatează Ziare.com."Presiunea virusului rămâne...

Pamela Anderson, apariție neașteptată la Săptămâna Modei de la Paris

 Pamela Anderson, actrița în vârstă de 56 de ani, a fost prezentă la Săptămâna Modei de la Paris, unde a surprins prin apariția...

SĂRBĂTOARE 1 octombrie: Zi însemnată în calendarul ortodox

Sfantul Ciprian - leapada vrajitoria si ajunge episcopDin relatarea vietii sale, aflam ca un tanar pagan, Aglaid, s-a indragostit de Iustina si dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies