27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialBicicliştii ies în stradă pentru că nu mai vor să facă trotuarul

Bicicliştii ies în stradă pentru că nu mai vor să facă trotuarul

Bicicliştii din Bucureşti ies în stradă pe 27 octombrie 2012 pentru a-şi face auzite nemulţumirile, se arată într-un comunicat remis redacţiei de către Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti.

Marşul revendicativ “Existăm şi-o să avem bandă!” este soluţia la care Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti recurge pentru a-şi cere dreptul la o infrastructură coerentă pentru mersul pe bicicletă, atât de necesară într-o capitală europeană campioană la poluarea cauzată de traficul auto. Timp de 3 ore bicicliştii vor pedala şi vor protesta împotriva infrastructurii velo defectuoase care în acest moment nu permite ca mersul pe bicicletă să devină o alternativă viabilă şi durabilă la transportul cu autoturismul. 

Cei 100 km de piste declarate ilegale de către Poliţia Rutieră a Capitalei, amenajate aberant pe trotuarele din Bucureşti pe banii cetăţenilor, absenţa unor benzi dedicate pentru biciclete şi transport în comun sunt doar câteva dintre motivele pentru care bicicliştii ies în stradă, pe carosabil, pentru a-şi face cunoscută indignarea.

Pe un traseu care va include câteva artere importante ce conectează Piaţa Constituţiei (punctul de plecare al marşului) de Piaţa Unirii – Piaţa Alba Iulia – Piaţa Muncii – Piaţa Victoriei – Parcul Izvor (finish), participanţii îşi propun să arate că locul bicicletei este pe banda special dedicată ei, separată de trotuar şi de benzile destinate traficului auto, şi că bicicliştii bucureşteni merită un sistem de căi de acces gândit după standarde europene.

Aceste standarde nu sunt deloc străine autorităţilor locale, câteva dintre organizaţiile promotoare ale marşului – ATU, BateŞaua, Ecopolis, Optar.ro – aducându-le constant în discuţie în cadrul întâlnirilor Grupului de Lucru pe Mobilitate de la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Obiectivul esenţial al acestui grup de lucru este elaborarea unui plan integrat de mobilitate care să permită transportului public, autoturismelor, pietonilor şi bicicliştilor să convieţuiască armonios într-o capitală dotată cu o strategie durabilă de transport urban.

Numărul bicicliştilor din Bucureşti nu poate creşte în absenţa unei infrastructuri adecvate care ar putea contribui la ameliorarea unor probleme precum traficul supra-aglomerat şi poluarea atmosferică. Bucureştiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, cu un aer periculos pentru sănătatea locuitorilor săi, iar principalul generator de poluare atmosferică este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii”, limitele pulberilor în suspensie (PM), a căror principală sursă este traficul rutier, sunt depăşite constant în toate zonele capitalei. În acelaşi timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vieţii în capitalele UE arată că Bucureştiul este codaş în privinţa utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu maşina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta faţă de 59.6% in Copenhaga.

La marşul “Existăm şi-o să avem bandă!” din 27 octombrie 2012 au confirmat deja participarea câteva zeci de organizaţii şi grupuri informale. Marşul bicicliştilor va reuni reciclete, biciclete Cicloteque, biciclete de curierat, biciclete utilitare şi de agrement în prima “plimbare” revendicativă velo din Bucureşti. Lista susţinătorilor rămâne deschisă pe pagina Facebook a evenimentului. Iniţiatorii au în vedere organizarea periodică de marşuri revendicative pe bicicletă în funcţie de modul în care decurge rezolvarea problemelor de pe agenda bicicliştilor.

Cele mai citite

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă