11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialBiblioterapia – un mod de viata (P)

Biblioterapia – un mod de viata (P)

De mult timp se stie ca lectura ii lumineaza si ii distraza pe cititori, dar mai ales, le imprima o atitudine deschisa spre ceilalti. Nu este un secret faptul ca lectura este un instrument potrivit in eficientizarea invatarii deprinderilor sociale si emotionale. Biblioterapia incurajeaza lectura in scopuri terapeutice. Acest tip de terapie nu este nou, insa este eficient si intens folosit in multe parti ale lumii, fie ca este vorba de cursuri de alfabetizare sau cercuri de lectura pentru diverse categorii de persoane. Rezultatele dovedesc ca lectura este buna si poate rezolva o multime de conflicte interioare.

          Biblioterapia se extinde masiv, insa ce este potrivit unei persoane, s-ar putea sa fie total contraindicat alteia. Este la fel ca la administrarea de medicamente. Fiecare are o istorie unica si daca aforismele unui autor se adeversesc a fi parte a terapiei unora, s-ar putea ca in cazul altora sa functioneze eseurile stiintifice. Daca unele texte pot soca, deschide orizonturi, declansa procese de constiinta in cazul unor persoane, in acelasi timp, pot sa aiba un minim impact asupra altora. In oceanul de carti care ne coplesesc astazi, putem identifica trei curente majore: carti de autoajutorare, carti de autocunoastere si carti de fictiune care stimuleaza omul interior.

          Cartile de consiliere sunt deosebit de prezente in biblioteci. Acestea contin exercitii, liste de intrebari si situatii detaliate din viata personajelor care inspira cititorul in cautarea bunastarii. Multa vreme aceste carti au fost considerate inutile, insa pe masura ce populatia a inceput sa aiba tot mai mult acces la informatie, a cautat sa se cunoasca mai intai pe sine pentru a-i putea intelege si cunoaste pe ceilalti. Printre titlurile care ar putea sa va fie de folos se numara: „Cum sa ne dezvoltam creativitatea” de Brigite Bouillerce si Emanuel Carre si „Anti-depresiv, instructiuni de utilizare” de Svetlana Crabbe.

          Cartile de autocunoastere ajuta cititorul sa se cunoasca mai bine. Una dintre calitatile majore ale „cartilor care vindeca” este promovarea identificarii: cititorul stie ca nu mai este singur, nu este vinovat, iar situatia lui pare, brusc, mai putin dramatica. De obicei aceste carti incurajeaza definirea fiecarei senzatii si trairi interioare in scopul de a ne intelege mai bine. Citindu-le, persoana poate asocia trairile sale cu diverse momente marcante din trecut, traume, bucurii, placeri. In acest fel, creste nivelul de autointelegere si acceptare. Multe din aceste carti prezinta povestile personale ale autorilor, iar acestea devin incurajatoare numai daca invita cititorul sa caute propriul raspuns sau adevar legat de problema sa. Titluri sonore in acest sens sunt „Vindecarea inimii” de Guy Corneau si „Stima de sine” de Christophe Andre.

          Cartile de fictiune pot activa procesele de constiinta. Chiar daca este dispretuita de multi, „Alchimistul” este una dintre cartile care au miscat cei mai multi oameni. Aceasta carte te introduce intr-o dimensiune metaforica in care esti capabil sa constientizezi o multime de lucruri despre propria persoana. Textul in sine, abordeaza cititorul si efectiv il arunca spre propriul interior.

Toate titlurile mentionate anterior se pot gasi la anticariatul online Printre Carti http://www.printrecarti.ro/.

          Virtutile terapeutice ale cartilor nu au fost inca descifrate, insa trebuie sa recunoastem faptul ca ele nu pot inlocui efectele puternice ale intalnirii umane, aceea a unei fiinte cu o alta fiinta. Interactiunea fata in fata va fi intotdeauna cea mai benefica pentru orice om, indiferent de problemele cu care se confrunta. Pentru unii autori, cartea terapeutica prin excelenta, cea care continua sa surprinda orice cititor de mai mult de 2000 de ani este, fara indoiala, Biblia! 

Cele mai citite

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...

Roger Corman, regizorul „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta de 98 de ani

Roger Corman, care a regizat o serie de filme de cult, printre care „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta...
Ultima oră
Pe aceeași temă