11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBăuturile răcoritoare distrug dantura

Băuturile răcoritoare distrug dantura

Apa minerală, dar și băuturile carbogazoase sunt factorii principali care duc la eroziunea danturii, se arată într-un studiu recent.

Eroziunea dentară se produce atunci când stratul protector al dintelui este expus o perioadă îndelungată la acid. Erodarea smalțului dintelui poate cauza, de asemenea, dureri în special atunci când se consumă alimente calde sau reci.

Pierde concentrația de minerale

Un nou studiu publicat în Journal of Public Health Dentistry indică faptul că smalțul dintelui devine mai moale și își pierde din concentrația de minerale atunci când mâncăm sau bem ceva acid. Această aciditate este, de obicei, anulată de salivă, care restabilește treptat echilibrul natural în gură. Dar în cazul în care consumul produselor cu mare aciditate, în special apa minerală sau băuturile răcoritoare, este deosebit de frecvent, saliva nu poate face față atacurilor acide care ajung să slăbească smalțul dintelui. Orice produs care are o valoare a pH mai mică de 5,5 poate deteriora dinții. Astfel că în categoria băuturilor nocive pentru dantură se înscriu o paletă variată de băuturi: sifon, băuturi carbogazoase, ape carbogazoase aromatizate, băuturi sportive, fructe și sucuri de fructe.

Bărbații, mai predispuși decât femeile

La studiu au participat 3.773 de persoane. Cercetătorii au descoperit că 79% din acestea au prezentat dovezi de eroziune dentară, iar 64% au avut o uzură dentară ușoară, 10% au avut o uzură moderată și 5% au afișat semne de uzură severă a dinților. Participanții la studiu cu uzură moderată și severă au consumat băuturi răcoritoare și sucuri de fructe în fiecare zi. Pentru participanții cu niveluri mai mici de uzură a dinților, cercetătorii au descoperit că sunt mai degrabă amatori de lapte decât de sifon sau suc de fructe. Bărbații s-au dovedit, de asemenea, a fi de două ori mai expuși riscului de eroziune dentară decât femeile, iar uzura dinților s-a dovedit mai severă, o dată cu înaintarea în vârstă.

Comentând acest studiu, Nigel Carter, director executiv al Fundației de Sănătate British Dental, spune că în timp ce sucul de fructe poate fi o băutură hrănitoare, concentrațiile ridicate de zahăr și acid pot duce la deteriorări dentare severe în cazul în care aceste băuturi sunt consumate în fiecare zi.

„Apa și laptele sunt cele mai bune alegeri de departe, nu numai pentru binele sănătății noastre orale, dar și pentru sănătatea noastră generală“, spune doctor Carter, care adaugă faptul că „eroziunea dentară nu trebuie întotdeauna să fie tratată. Printr-o verificare regulată și sfaturi primite de la medicul stomatolog se pot preveni problemele grave legate de eroziunea dentară.

Cazurile mai severe de uzură a dinților, netratate la timp, pot duce de multe ori, în viitor, la tratamente invazive și costisitoare, de aceea este important să păstrăm o bună igienă orală pentru a ne asigura că nu apar astfel de probleme în viitor.

„Stadiile incipiente ale eroziunii rămân de obicei nediagnosticate; de aceea, instituirea unui tratament precoce poate fi ratată. Nu de puţine ori pacienţii se prezintă la medic cu grade avansate de eroziune pe care, de cele mai multe ori, le pun pe seama abraziunii. În primul stadiu, semnele clinice sunt în general sărace şi de cele mai multe ori absente. Medicul stomatolog este cel care, pe baza unui examen clinic minuţios şi cu cercetarea atentă a integrităţii suprafeţelor dure dentare, poate pune eventual acest diagnostic, potrivit portalului viata-medicala.ro.

Cazurile mai severe de uzură a dinților, netratate la timp, pot duce de multe ori, în viitor, la tratamente invazive și costisitoare, de aceea este important să păstrăm o bună igienă orală pentru a ne asigura că nu apar astfel de probleme în viitor.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă