10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBatalioanele Antitero si de Misiuni Speciale, pregatite sa intervina 24 de ore...

Batalioanele Antitero si de Misiuni Speciale, pregatite sa intervina 24 de ore din 24

“Stii cand vii, dar nu stii cand pleci”, aceasta este fraza dupa care majoritatea luptatorilor din cadrul Batalionului Antitero (BAT) si Batalionului de Misiuni Speciale (BMS), ale Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei “Vlad Tepes”, isi conduc viata.
Aflati 24 de ore din 24 in alerta, jandarmii pot veni la pregatire luni, la ora 8, de exemplu, dupa care sa fie chemati de urgenta intr-un punct de conflict, de unde sa se intoarca peste o zi sau doua.
Meseria a fost aleasa insa din pasiune, “iar atunci cand faci un lucru cu placere, oboseala nu mai conteaza”, ne spune mandru Alexandru Dinica, de 37 de ani, din cadrul Batalionului 1 “Actiuni Specifice si Antitero”.


Specializare secundara ca scafandri sau alpinisti

Acest batalion are, la randul sau, in componenta si doua detasamente de misiuni internationale, unul aflandu-se la ora actuala in Kosovo, iar al doilea trebuind sa se intoarca in tara. “Pentru a face fata diferitelor situatii de urgenta, jandarmii se antreneaza pe tot teritoriul tarii, in tabere de munte, mare sau in Delta.
Pregatirea practica este completata de cursuri teoretice, fiecare luptator trebuind sa dea dovada de calitati fizice foarte bune. Daca la un moment dat un om nu mai trece de controlul medical, este scos din efectivele de lupta si trecut catre alte sectoare unde nu se pune un atat de mare accent pe aptitudinile fizice, cum ar fi serviciul de paza, transporturi. Pe langa calitatea de baza, aceea de jandarm, luptatorii mai au si o a doua pregatire ca pirotehnisti, scafandri, alpinisti etc., pentru ca fiecare interventie sa se faca la cei mai buni parametri. Specializarea secundara ca pirotehnist implica studii anterioare de fizica sau chimie, foarte multi din subofiteri avand facultatea terminata.
Nu in ultimul rand, militarii participa la cursuri de pregatire in unitati ale Ministerului Apararii Nationale si in institutii civile”, a declarat colonel Zoltan Balint, prim-adjunct al Comandantului Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei “Vlad Tepes”.

Lipsa competentei judiciare

La randul sau, Batalionul 2 “Misiuni speciale” (BMS) isi desfasoara activitatea in colaborare cu Serviciul de Protectie si Paza (SPP) pentru zona publica, cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) si in cazul interventiilor demarate de Parchetul General si Parchetul Bucuresti. “Cazul “Camatarii” si cel referitor la retinerea celor doi frati Mihailescu sunt numai doua dintre situatiile din ultima vreme in care s-a solicitat sprijinul luptatorilor din cadrul BMS. In crima organizata se recurge, in cele mai multe cazuri, la folosirea furcilor, topoarelor sau a altor arme, toate cu scopul de a-i impiedica pe procurori sa-si faca datoria. La noi, crima organizata este asociata mai ales cu violenta extrema, grupuri de presiune, intimidari si mai putin cu executiile in mijlocul marilor orase”, a spus general maior dr. Costica Silion, inspectorul general al Jandarmeriei. Ca medie de varsta, se poate vorbi de 33 de ani, avand in vedere faptul ca cel mai tanar luptator are 23 de ani si cel mai varstnic 43. In mod legal, la pensie se iese la 55 de ani, insa in rare cazuri jandarmii mai sunt la aceasta varsta in cadrul Brigazii Speciale. Una din problemele cu care se confrunta Jandarmeria, in general, este cea legata de competenta judiciara, pe care nu o detine. Singurele documente care pot fi intocmite de jandarmi sunt actele premergatoare savarsirii unei anumite infractiuni, dupa care cazul este preluat de Politie sau Procuratura.

De 13 ani in slujba Jandarmeriei

Are 37 de ani si de 13 este jandarm. “Am fost incorporat la 24 de ani si aici am ramas. Stiu ca este o meserie periculoasa si exista situatii in care intr-adevar mi-e frica. Cine spune ca nu i-a fost frica niciodata e nebun. Ideea e sa stii cum sa ti-o stapanesti, astfel incat atunci cand esti in misiune sa dai tot ce-i mai bun din tine. Ca specializare secundara sunt alpinist, iar in ultimele doua luni ale anului trecut am intervenit in zona Moldovei, in Teleorman, dar si in alte zone”, ne-a spus Alexandru Dinica, care este casatorit si are o fiica de 10 ani. Inainte de a ajunge jandarm se gandea sa se faca aviator, cu un tata pilot, iar mama si matusa – stewardese. Desi este femeie, in cazul Elenei Tudoras, de 24 de ani, acest aspect nu conteaza aproape de loc cand vine vorba de meseria pe care si-a ales-o. De trei ani de zile lucreaza in cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, iar colegii sai barbati o trateaza ca pe oricare alt camarad. “Decizia de a intra in Jandarmerie am luat-o spontan, in urma unui anunt pe care l-am vazut in ziar. Daca se va putea, ma gandesc si la o posibila plecare in Kosovo, insa totul depinde daca pana atunci imi voi face sau nu o familie. Cand ai un copil mic e mai greu sa pleci intr-o alta tara”, spune tanara femeie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă