12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu, „NOCIV” pentru societatea românească. Cine îl acuză

Băsescu, „NOCIV” pentru societatea românească. Cine îl acuză

Organizaţia Romani Criss i-a trimis, joi, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă prin care îi solicită să nu mai folosească un discurs discriminatoriu, bazat pe rasism şi sexism, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Scrisoarea a vine ca o reacţie a Romani CRISS la declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora femeile rome fac mai mulţi copii decât româncele, fapt care va conduce la o schimbare a structurii populaţiei României.

Mai exact, preşedintele a spus, marţi, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă, iar natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră. Vezi ataşată scrisoarea.

Prin scrisoare, Romani CRISS atrage atenţia asupra comportamentului „nociv la adresa societăţi romaneşti” al preşedintelui Traian Băsescu, deoarece şeful statului a „făcut afirmaţii care discriminează şi jignesc femeile rome şi românce deopotrivă”.

Citeşte şi: Băsescu:Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriot

 De asemenea, organizaţia subliniază că declaraţiile preşedintelui aduc în actualitate evenimentele de la Holocaust.

În plus, „încurajarea unui concurs de natalitate între romi şi români nu este o soluţie nici fezabilă, nici demnă de prestigiul demnităţii de Preşedinte al României. Şi nici nu este compatibilă cu prevederile Constituţiei României”, se arată în scrisoarea semnată de Romani CRISS.

În încheierea scrisorii, organizaţia explică riscul la care se expune societatea românească în cazul în care declaraţiile preşedintelui ar deveni realitate.

„ Domnule Preşedinte, În data de 16 iunie 2013, aţi atras atenţia asupra faptului că, în contextul procesului de regionalizare, acordarea unor atribuţii sporite unor instituţii regionale poate aduce atingere unităţii statului român. Ne permitem să vă atragem atenţia asupra faptului că, pericolul real la adresa unităţii societăţii româneşti îl constituie alienarea unor categorii de populaţie prin modul în care va comportaţi faţă de acestea. Pentru că unitatea statului român constă în solidaritatea cetăţenilor săi, nu în arhitectura instituţională care e vremelnică. Vă solicităm să vă cereţi scuze pentru aceste afirmaţii incalificabile şi să va opriţi de îndată din procesul de învrăjbire a cetăţenilor români împotriva cetăţenilor români”,  se arată în finalul scrisorii celor de la Romani CRISS.

 Mai multe organizaţii şi grupuri informale au protestat, joi, la Cotroceni şi la Monumentul Memorandiştilor din Cluj Napoca printr-un flash-mob artistic, faţă de „declaraţiile rasiste, sexiste, clasiste şi naţionaliste” ale preşedintelui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Flash Mob împotriva lui Băsescu. „Nu vrem un preşedinte rasist, sexist, naţionalist şi clasist!”

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă