11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu: Eu sunt mediatorul în societatea românească, dar nu prea mi-a ieşit

Băsescu: Eu sunt mediatorul în societatea românească, dar nu prea mi-a ieşit

”Prin Constituţie, sunt mediatorul constituţional în societatea românească în relaţiile societăţii cu instituţiile, în relaţiile între instituţii, dar trebuie să recunosc, trebuie să recunosc faptul că mie nu mi-a reuşit grozav”, a spus şeful statului traian Băsescu, la Gala Madiatorilor 2013.

De asemenea, Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că este foarte important faptul că s-a creat şi instituţia mediatorului, ”acela care de multe ori poate suplini lipsa capacităţii de comunicare între oameni”. 

Şi pentru că Băsescu este mediatorul societăţii româneşti, prin constituţie, a primit şi un premiu. 

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului cu acest prilej:

„Bună seara. Prima condiţie pentru un mediator este să fie sincer, iar eu recunosc, prin Constituţie, sunt mediatorul constituţional în societatea românească în relaţiile societăţii cu instituţiile, în relaţiile între instituţii, dar trebuie să recunosc, trebuie să recunosc faptul că mie nu mi-a reuşit grozav, iar dumneavoastră vă doresc din tot sufletul să vă reuşească medierile mai bine decât mi-au reuşit mie.

Pentru că, prin natura muncii dumneavoastră, dumneavoastră lucraţi foarte aproape de oameni. Preşedintele lucrează cu instituţii de multe ori, este mai dificil, dar încărcătura umană pe care o are funcţia de mediator, pe care dumneavoastră o îndepliniţi, în mod cert implică dincolo de raţiune, dincolo de probitate profesională, dincolo de încrederea pe care părţile trebuie să o aibă în dumneavoastră şi multă căldură umană.

Este extraordinar de important că prin lege, prin legislaţie, s-a creat şi instituţia mediatorului, acela care de multe ori poate suplini lipsa capacităţii de comunicare între oameni.

Soţi şi soţii, prieteni de o viaţă la un moment dat nu mai pot comunica, iar instituţia dumneavoastră este aceea care are ca principală misiune să redeschide comunicarea. O comunicare ce se bazează pe deplina înţelegere a părţilor cu privire la lucrurile asupra cărora s-au înţeles.

Mi se pare esenţial ca atunci când o mediere se încheie ambele părţi să ştie perfect, să înţeleagă perfect lucrurile asupra cărora au convenit şi adesea astfel de înţelegeri sunt mai trainice decât hotărârile judecătoreşti, pentru că sunt făcute în deplină cunoştinţă de cauză.

Avantajul pe care dumneavoastră îl aveţi, şi este extraordinar, este acela că de la dumneavoastră ambele părţi pleacă mulţumite, ceea ce aproape niciodată nu se întâmplă în justiţie. Întotdeauna cel care pierde va spune că a fost nedreptăţit.

Sigur că va spune pe nedrept, că a fost nedreptăţit, pentru că judecătorul este corect, aplică legea. Dar înţelegerea lui unei părţi, şi acelei care pierde de regulă, este că a fost nedreptăţit, pentru că el de asta s-a dus în instanţă, să i se facă dreptate, şi dacă nu este dreptatea lui înseamnă că nu este drept. Pe când dumneavoastră aveţi şansa uriaşă ca ambele părţi să plece mulţumite din faţa dumneavoastră.

Mai mult decât atât, cred că este esenţial ca oamenii să înţeleagă faptul că dumneavoastră nu sunteţi judecători, faceţi nişte bune oficii. Hotărârile dumneavoastră sau hotărârile părţilor mediate de dumneavoastră nu au puterea unui act din instanţă, însă în mod categoric ele pot fi mult mai trainice şi pot face ca oamenii să plece din faţa dumneavoastră, în cele din urmă, prieteni sau respectându-se unul pe altul, ceea ce nu întotdeauna se întâmplă î. instanţe.

Eu am văzut de foarte multe ori şi primesc petiţii, cei din CSM care sunt în sală ştiu foarte bine că adesea le trimit către ei în care oamenii îmi scriu: «Domnule preşedinte, nu aţi avut dreptate, pentru că pe hotărârea judecătorească se scrie ‘noi, preşedintele României’». Uite aşa ajung de multe ori să fiu acuzat că am judecat ceva ce nici nu ştiu, dar este extraordinar de important că dumneavoastră puteţi face ca oamenii să plece din faţa dumneavoastră prieteni.

Vreau să vă mulţumesc mult pentru acordarea acestui premiu pe care, repet, nu sunt convins că îl merit dar, ca gest, ca simbolistică, este un lucru care mă bucură şi vă mulţumesc. Am încredere că, deşi nu sunteţi parte a justiţiei, ci un partener al justiţiei, veţi fi un partener loial, un partener dedicat, care veţi face ca oamenii să înţeleagă mai bine că dialogul este până la urmă esenţa convieţuirii într-o societate civilizată.

Vă mulţumesc mult şi vă doresc mult succes. Nu aş vrea să credeţi că am venit ştiind că am de luat un premiu şi plec imediat, dar în modul cel mai sincer încă am un program până la ora 21.00 din jumătate în jumătate de oră, aşa că am fugit în speranţa că la 18.30 ajung la următoarea întâlnire. Chiar dacă întârzii puţin, oricum o să mai stau până mai daţi câteva premii, după care o să plec şi vă doresc distracţie plăcută. Poate că această întâlnire a dumneavoastră are şi rolul dincolo de a da premii, de a socializa, să vă facă să plecaţi de aici prieteni. Vă mulţumesc mult!”

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă