11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBasescu: Armata va atrage tinerii pe timp de criza

Basescu: Armata va atrage tinerii pe timp de criza

In timp ce ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, se plange de lipsa banilor si de scaderea capacitatii de lupta a fortelor aeriene, presedintele Basescu crede ca armata ar putea profita de criza economica, atragand in randurile ei tinerii saraci.

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, s-a plans, cu ocazia bilantului pe 2008 al armatei, ca resursele bugetare insuficiente au afectat negativ programele de inzestrare a fortelor aeriene, terestre si navale. Totodata, capacitatea operationala a fortelor aeriene a scazut, astfel incat anumite entitati din Statul Major al Fortelor Aeriene nu mai pot participa la operatiuni specifice ale NATO. "In Statul Major al Fortelor Aeriene nivelul capacitatii operationale s-a diminuat (…) Trei entitati nu mai corespund standardelor si nu pot fi angajate in perioada urmatoare in operatii NATO. In unele situatii, capacitatea operationala a fost diminuata pana la niveluri critice, semnificativ in acest sens fiind numarul de ore de zbor alocate anual pilotilor pe avioane de bombardament, unde s-a realizat un numar de ore mult mai mic decat cele 120 de ore planificate", a declarat ministrul Stanisoara.

 

Principala cauza pentru care unele categorii de forte armate nu sunt "gata de lupta", conform standardelor NATO, este reprezentata de fondurile insuficiente, care nu au permis finalizarea la termen a contractelor de achizitii planificate pentru 2008. Astfel, bugetul MApN, diminuat inca dinainte de aprobarea lui in Parlament pana la 85,3% din necesar, s-a micsorat si mai mult, ca urmare a rectificarilor bugetare succesive, cu circa 800 de milioane de lei, a explicat ministrul. Finantarea programelor de inzestrare aflate in derulare a fost afectata cu 40% in cazul fortelor terestre, cu 50% la fortele aeriene, iar la fortele navale cu 30%, a spus Stanisoara. In 2008, Romania a pus la dispozitia NATO 10.853 de militari, urmand ca in 2018 numarul militarilor sa ajunga la 22.538.

Presedintele Traian Basescu este insa optimist cu privire la viitorul armatei romane, care ar putea atrage credite si profita de criza economica pentru a atrage soldati. "Situatia economica va face ca destui tineri sa se indrepte spre cariera de militar profesionist. Probabil, pentru multi tineri armata va fi o solutie", a apreciat seful statului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă