10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu: Această vizită va rămâne în istorie. Vezi primele declaraţii ale preşedintelui...

Băsescu: Această vizită va rămâne în istorie. Vezi primele declaraţii ale preşedintelui după întâlnirea cu Barack Obama

Preşedintele României, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, a declarat la Washington că această vizită va rămâne în istoria României.

“Trebuie să spun că sunt pentru a treia oară în vizită în SUA şi, cu siguranţă, această vizită va rămâne în istoria României. Este momentul în care am semnat înţelegerea pentru sistemul antirachetă, România şi SUA vor avea un parteneriat strategic. De asemenea, am agreat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic. Este un document politic extrem de important care ne va ghida relaţiile în următoarele decade şi cred că acest lucru reprezintă o nouă etapă a relaţiilor noastre bilaterale”, a declarat Băsescu.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă Associated Press după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele american Barack Obama, Băsescu a vorbit despre importanţa relaţiilor cu Washingtonul, aceste relaţii fiind benefice pentru securitatea ţării noastre.

Băsescu a explicat că „Parteneriatul strategic pentru secolul XXI”, care include şi sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice precum şi staţionare de trupe americane pe teritoriul ţării noastre, face ca România să beneficieze acum de cel mai înalt grad de securitate naţională din toate timpurile. 

„Istoria ne-a învăţat că cel mai preţios lucru este securitatea naţională”, a declarat Băsescu pentru Associated Press. 

Băsescu a negat faptul că relaţiile apropiate ale României cu Statele Unite i-ar fi deranjat pe unii parteneri europeni. Întrebat despre acuzaţiile din partea Consiliului Europei că România a permis CIA să înfiinţeze o închisoare secretă în cadrul căreia au fost interogate şi torturate persoane suspectate de terorism, Băsescu a spus că „ştim care sunt criticile, însă nu cunoaştem nimic despre această problemă”. 

Băsescu a declarat că în ciuda măsurilor de austeritate adoptate pentru a asigura stabilitatea economică a României, economia ţării rămâne totuşi fragilă. Preşedintele a explicat că strategia de recuperare economică se bazează destul de mult pe exporturi, acestea fiind afectate de criza prin care trece întreaga Europă.

Preşedintele a adăugat că, în ciuda crizei economice din Europa, ţara noastră trebuie să accelereze procesul de aderare la zona euro.

Băsescu a spus că România şi-a făcut un scop din a îndeplini criteriile de aderare la moneda europeană şi nu doreşte să renunţe la acest obiectiv indiferent de problemele pe care le întâmpină unii membrii din zona euro.

Întrebat despre proiectul de la Roşia Montană, preşedintele a susţinut că acesta trebuie pus în practică cât mai repede, însă, până atunci, compania care doreşte să înceapă exploatarea trebuie să ofere mai multe informaţii despre proiect.  Băsescu a subliniat din nou faptul că proiectul de la Roşia Montană va crea noi locuri de muncă şi va susţine creşterea economică a ţării. 

„Opinia publică trebuie să ştie care sunt riscurile pe care le presupune proiectul. Dar acest lucru nu justifică întârzierea în demararea acestuia”, a declarat Traian Băsescu. 

 

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă