11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBaroneasa Emma Nicholson sustine prevederi legale romanesti

Baroneasa Emma Nicholson sustine prevederi legale romanesti

Recentul demers al congresmanului american Robert Wexler, care a venit la Bucuresti, pentru a pleda cauza adoptiilor internationale de copii romani, care fac obiectul celor peste 1.100 de dosare depuse in perioada 2001-2004, inainte de intrarea in vigoare a Legii 273/2004, nu s-a soldat cu succesul scontat.
Conform noilor reglementari legale din Romania, cat si celor din UE in domeniul adoptiilor, si orfanii care fac cazul acestor dosare, au, la randul lor, dreptul la intimitate, iar drepturile copilului sunt superioare celor ale adultilor care doresc sa adopte. Conform Legii 273/2004, sunt acceptati, ca adoptatori din strainatate, doar rudele de gradul ll ale copiilor, iar solutia adoptiei internationale este cea de pe urma, la care se recurge doar atunci cand nici o alternativa de protectie interna nu poate asigura copilului respectiv “ingrijirea corespunzatoare”.
Toate aceste considerente au fost reiterate si de baroneasa Emma Nicholson cu prilejul unei conferinte de presa organizate de Grupul la Nivel Inalt pentru Copiii Romaniei, concluzia inaltului demnitar european fiind ca prevederile legale romanesti, privind adoptiile internationale, trebuie respectate.
Reamintim ca, la randul sau, noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a mentionat ca una dintre prioritatile mandatului sau o constituie solutionarea celor aproximativ 200 de dosare de adoptie internationala a unor copii romani de catre familii americane, ramase, pana in prezent, nerezolvate, dar si a celorlalte 900 care fac cazul altor adoptii internationale, ramase in asteptare. Iar secretarul adjunct pentru afaceri consulare al SUA, Maura Harty, declara, in decembrie 2005, ca dezvoltarea copiilor aflati in institutii de plasament este serios afectata prin refuzul autoritatilor romane de a le da sansa de a beneficia de o familie adoptiva din SUA sau din alte tari occidentale. In opinia sefului diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, exprimata tot in decembrie trecut, dintre aceste 1.100 de dosare, expertii grupului interministerial coordonat de Oficiul Roman pentru Adoptii (O.R.A.) au solutionat 369, dar nu a fost nici un caz care sa faca obiectul unei adoptii internationale. Mihai-Razvan Ungureanu estima ca in aprilie 2006 se va incheia analiza tuturor acestor dosare, si ca la acel moment O.R.A. va publica un raport detaliat in legatura cu toate aceste cazuri controversate.

"Mama” lui Harry Potter, la Bucuresti
Baroana Emma Nicholson a declarat ieri, la Palatul Victoria, ca Romania a devenit "o poveste de succes” in domeniul protectiei drepturilor copilului, iar rezultatele obtinute trebuie sa transforme tara noastra in model pentru celelalte tari. Baroana o va aduce la Bucuresti pe scriitoarea britanica J.K. Rowling, autoarea cartilor din seria "Harry Potter”, care va participa, pe 25 si 26 ianuarie, la evenimentele prilejuite de strangerea fondurilor pentru copiii aflati in dificultate. "Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru realizarea unor proiecte privind asigurarea sanatatii si dezvoltarii copiilor, atat din Romania, cat si din Europa”, a anuntat Guvernul roman. C. Popa

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă