12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBarack Obama susţine că problemele economice ale SUA "pot fi rezolvate"

Barack Obama susţine că problemele economice ale SUA “pot fi rezolvate”

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat luni că problemele cu care se confruntă Statele Unite, al căror rating a fost redus vineri de agenţia Standard & Poor’s, “pot fi rezolvate” dar este nevoie de voinţă politică, relatează AFP, scrie Mediafax.

Obama a anunţat că va face propriile recomandări “în săptămânile următoare” pentru reducerea deficitului şi le-a cerut adversarilor săi republicani să accepte creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi.

Aceasta este prima apariţie publică a preşedintelui de la decizia istorică a agenţiei Standard & Poor’s, vineri, de a reduce ratingul primei economii mondiale de la AAA la AA+.

“Indiferent ce spun unele agenţii, ţara noastră a fost şi va fi întotdeauna o ţară de rating AAA”, a declarat Obama în cadrul unei alocuţiuni la Casa Albă, insistând asupra faptului că investitorii mondiali continuă să vadă economia americană ca pe una dintre cele mai sigure.

Preşedintele a recunoscut însă că disputele între partide la Washington subminează eforturile de rezolvare a problemei economiei americane şi le-a cerut democraţilor şi rebulicanilor să îşi unească eforturile pentru a găsi o soluţie echilibrată la deficitul enorm al ţării care ar urma să ajungă la 1.600 de miliarde de dolari în 2011.

“Vestea bună este că problemele economice pot fi rezolvate rapid şi ştim ce trebuie să facem pentru a le rezolva”, a asigurat preşedintele american.

Potrivit lui, soluţia la problema deficitului este creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi concomitent cu tăieri bugetare moderate în programe federale ca asigurările de sănătate pentru persoanele în vârstă.

“Recurgerea la aceste reforme nu necesită decizii radicale. Acest lucru necesită bun simţ şi compromis”, a declarat el.

Barack Obama a propus deja această formulă în cadrul negocierilor complicate privind ridicarea plafonului datoriei de stat, care au condus in extremis la un acord săptămâna trecută. Dar republicanii au refuzat categoric orice creştere a impozitelor.

 

Cele mai citite

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă