34.5 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialBaptistii din Timisoara se considera discriminati

Baptistii din Timisoara se considera discriminati

Scandalul iscat in jurul reprezentantilor cultului baptist si a proiectului lor de a ridica un centru de rugaciune in singurul parc din municipiul Timisoara, unde se pot recrea locatarii din doua zone mari ale orasului, a ajuns la un nou episod. De data aceasta, baptistii i-au pus la colt pe reprezentantii mass-media si cateva institutii care le-au controlat actele aproape zilnic, de doua luni incoace. Acestia sunt acuzati de discriminare, problema care va fi adusa la cunostinta Guvernului Romaniei si in atentia presedintelui Traian Basescu.
Potrivit afirmatiilor pastorului baptist Ionel Tutac, consilier judetean din partea PD, petitiile vor fi duse si peste granitele tarii, la Federatia Europeana Baptista si la Parlamentul Europei, si chiar peste Ocean, la Guvernul SUA si la presedintele George Bush.
Cultul baptist a convocat, ieri, presa pentru a prezenta „adevarul” in aceasta chestiune mult disputata in presa locala si nationala. Din punctul lor de vedere, constructia casei de rugaciune, dar si schimbul de teren facut cu Primaria Timisoara sunt perfect legale. „Facem demersuri din anul 1999 pentru a obtine un teren pe care sa construim aceasta biserica. Eu am donat Primariei un teren de 1.810 metri patrati in acea zona, iar municipalitatea ne-a concesionat acest teren, deci nu a fost nici un schimb”, a explicat pastorul Tutac. El a adaugat ca toate bisericile au primit terenuri de la administratia locala, iar baptistii au fost pe ultimul loc pe lista.
„S-a creat ideea ca baptistii reprezinta un pericol pentru societate. Locatarii din cele doua zone au fost instigati sa ameninte ca vor da foc bisericii sau ca o vor darama cu buldozerul”, a mai spus Tutac.
Scandalul a fost si un prilej pentru a-l implica si pe primarul municipiului, Gheorghe Ciuhandu, prin firma de proiectare a fiului sau, George Ciuhandu. Arhitectul Marius Leontiuc si colegii cu care a lucrat la amplul proiect al bisericii din paduricea Girocului considera ca li s-au atacat drepturile de autor, pentru ca in presa a aparut drept proiectant numele fiului primarului si firma unde acesta este actionar, „MG Bulding Design” SRL.
Proiectul lacasului de cult, care include un observator astronomic si un lac de nuferi si hidrobiciclete, participa la un concurs international, iar organizatorii au deja indoieli asupra creatorilor si au cerut dezmintiri in public ca ideea nu poarta semnatura lui George Ciuhandu. „Singura implicare a firmei "MG Building Design" (unde actionar este Ciuhandu jr. – n. r.), este proiectarea conductelor, deci a fost subantreprenor”, a afirmat Leontiuc.
Totodata, vinovati pentru discreditarea imaginii bisericii baptiste „Maranata” nu sunt doar jurnalistii, ci si institutiile care au aplecat urechea la cele publicate in presa si au demarat o serie de controale: Prefectura, Inspectoratul Teritorial in Constructii si Garda de Mediu. „Dupa doua luni de verificari in acte, au constatat ca toate documentele sunt in ordine”, a declarat pastorul senior la „Maranata”, Jean Chiforeanu.
Opinia publica din Timisoara a reactionat cel mai tare la ideea ca va fi distrusa o parte mare din parc, dar baptisii au tinut sa mentioneze ca facilitatile oferite de centrul de rugaciune vor putea fi folosite de toti copiii din zona, indiferent de religia pe care o au.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă