18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBanii pentru drumuri, impartiti frateste intre PDL si PSD

Banii pentru drumuri, impartiti frateste intre PDL si PSD

» Fondurile pentru pietruirile si asfaltarile drumurilor judetene din Iasi, repartizate de Guvernul Romaniei, au ajuns, in cea mai mare parte, la primariile PDL si PSD.

» Astfel, 76% din cele 12 milioane de lei alocate de Executiv au mers catre primariile celor doua partide aflate la guvernare.

» In ciuda evidentei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, neaga amestecul politicului in impartirea banilor publici pentru drumuri.

Primariile cu edili PDL din judetul Iasi au primit cea mai mare parte a fondurilor alocate de Guvern pentru drumuri, respectiv 5,3 milioane de lei, dupa cum urmeaza: localitatea Aroneanu – 2 milioane de lei, Horlesti – 1,5 milioane de lei si Butea – 0,8 milioane de lei. Nu au fost ignorate nici localitatile cu primari PSD: Schitu Duca a primit 1,5 milioane de lei, Barnova – un milion de lei, iar orasul Harlau – 1,4 milioane de lei, suma alocata localitatilor dominate de PSD fiind de 3,9 milioane de lei. Chiar daca PNL Iasi are cele mai multe primarii castigate in judetul Iasi, respectiv 36 de localitati, fata de PDL – 33 si PSD – 32, doar doua comune guvernate de liberali au primit fonduri guvernamentale pentru drumuri: Prisacani – 1,8 milioane de lei si Mironeasa – un milion de lei. In total, de la Guven urmeaza sa soseasca 19 milioane de lei, din care 7 milioane trebuie sa acopere lucrarile mai vechi, scadente, iar cele 12 milioane care tocmai au fost impartite pe criterii politice sunt destinate lucrarilor ce urmeaza a fi contractate.

Banii impartiti de conducerea Consiliului Judetean Iasi reprezinta o alocare directa a Guvernului Romaniei pentru lucrari de infrastructura, sumele fiind repartizate pentru pietruiri si asfaltari. "Deocamdata au venit doar sapte milioane de lei, restul de 12 milioane de lei urmand sa soseasca ulterior. Banii veniti acum au fost impartiti pentru plata unor contracte mai vechi. Am dat cateva milioane pentru lucrari deja executate, iar cele 12 milioane au fost impartite dupa necesitati, si nu pe criterii politice. Avem proiecte prioritare si pentru acelea am impartit acesti bani, care, va repet, nu au sosit inca", a precizat Constantin Simirad. Pentru a-si acoperi imparteala, conducerea CJ sustine ca s-au facut investitii in localitatile care urmeaza sa intre in Zona Metropolitana Iasi. "Majoritatea fondurilor au fost dirijate catre drumurile din ceea ce urmeaza a fi Zona Metropolitana a Iasiului. Nu am gandit nici o clipa cine-i primar la Aroneanu sau la Schitu Duca ori Barnova.

 

Am dat bani si la Harlau ori la Prisacani sau Mironeasa. si nu sunt in Zona Metropolitana, dar au drumurile foarte proaste", a declarat Constantin Adascalitei, vicepresedinte CJ Iasi. Surprinzator, liberalii din Consiliul Judetean (CJ) Iasi nu protesteaza. Vicepresedintele liberal al CJ, Victor Chirila, a fost de acord cu aceasta impartire a banilor. Nu a protestat si nici nu a dorit sa comenteze, mai ales ca primaria Barnova, unde Chirila a fost primar mai multe mandate, a primit la aceasta imparteala bani.

Cele mai citite

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă