12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBancomatele din Spania, contrafacute in Romania

Bancomatele din Spania, contrafacute in Romania

O captura de proportii a procurorilor de la DIICOT Iasi a scos la iveala o retea de infractori cu carduri bancare extrem de bine pusa la punct si eficienta. "Este cea mai organizata retea cu care ne-am confruntat pana in prezent. Cred ca este una dintre cele mai ramificate si mai puternice care au actionat vreodata in Europa", a precizat comisarul sef Liviu Zanfirescu, comandantul Politiei Iasi.
Modul de operare este de asemenea dezarmant, neintalnit pana acum de anchetatorii romani. Tastaturile si gurile de intrare al cardurilor din Spania erau copiate cu ajutorul mulajelor, dupa care se construiau in Romania, dotate cu cipuri de copiere a datelor clientului bancar. Culmea, conducatorii retelei nici macar nu aveau acces in Spatiul Schengen, conducand operatiunile din Romania, de la Iasi si Ramnicu Valcea.

Sute de mii de euro furati cu "Pisicuta"

Procurorii DIICOT au demonstrat un mecanism pus la cale de peste 20 de romani, imprastiati in Spania si Italia, fiecare avand sarcini precise in interiorul retelei prin care sute de mii de euro au disparut din conturile spaniolilor, au intrat in conturi din Italia, dupa care au ajuns in Romania prin Western Union. Metoda de lucru a infractorilor, de clonare a tastaturilor si gurilor de alimentare a cardurilor este cunoscuta sub denumirea de "Pisicuta". Reteaua era condusa in Romania de doi pioni de baza: Sergiu Gabriel Drutca (30 de ani) din Iasi, fiul fostului presedinte de la Politehnica Iasi, implicat in scandalul vanzarii lui Daniel Pancu la Rapid, si Ciprian Laurentiu Paslaru (38 de ani) din Ramnicu Valcea. Cei doi si-au inceput activitatea infractionala in anul 2000 in Spania, fiind arestati tot pentru spargerea bancomatelor si falsificarea cardurilor bancare. Membrii retelei din Spania fotografiau tastatura si intrarea cardului in bancomat, dupa care se facea un mulaj al acestora, care era trimis ulterior in Romania. Drutca, impreuna cu fratele sau Mihai, cu Laurentiu Paslaru si alti trei tineri din Podu Iloaei, Pitesti si Ramnicu Valcea confectionau tastaturi si "guri de lup" aranjate, adica "imbogatite" cu cipuri de citire a datelor de pe card, dupa care erau livrate din nou in Spania. Complicii romanilor montau noile tastaturi si instalau la bancomate minicamere de luat vederi pentru copierea codurilor PIN. Reteaua a fost demascata de o singura tranzactie care a transferat in Spania 31.000 de euro dintr-un cont din Italia. Banii rezultati au fost trimisi in Romania prin Western Union. "Practic o persoana nu are cum sa stie ce se intampla cu cardul sau in momentul in care plateste cu el la un restaurant, spre exemplu. Oricine poate culege informatiile de pe card si apoi le poate folosi in interesul sau. Urmarirea penala a fost extinsa si la alte persoane, complici ai celor sase cetateni romani", a spus Catalin Prisecaru, procuror in cadrul DIICOT Iasi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă