16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBăncile portugheze o iau pe urma celor greceşti

Băncile portugheze o iau pe urma celor greceşti

Mai multe bănci portugheze riscă să rămână cu o sumedenie de hârtii fără valoare în loc de garanţii pentru finanţări din cauza problemelor statului cu deficitele şi datoria. Printre ele, Millennium Bcp, bancă prezentă şi în România sub nume propriu.

Agenţia  Moody’s a redus ratingul băncii pentru datorii garantate de stat la nivelul “junk” ceea ce înseamnă ieşirea din categoria recomandată pentru investiţii. Pe scurt, acest lucru înseamnă că băncii îi vor mai fi acceptate cu greu titlurile de stat pe care le deţine ca garanţie pentru linii de finanţare. În plus, dobânzile la care Millennium se împrumută de pe piaţă vor creşte şi ele. Millennium are o expunere de câteva miliarde de euro pe titlurile de stat ale Portugaliei. Pe termen mediu, subsidiara din România ar putea fi nevoită să ridice dobânzile la depozite şi, implicit, şi pe cele la credite, pentru a se finanţa de pe piaţa locală.

Amendate din cauza statului

Moody’s evaluează datoriile garantate de stat la nivelul ratingului suveran sau la cel individual al băncii, în funcţie de care este mai ridicat. În cazul Millennium, ratingul a fost aliniat cu cel al Portugaliei.

Analiza privind calificativele băncilor portugheze continuă, notează Moody’s, şi se va concentra pe sprijinul pe care acestea l-ar putea primi în continuare din partea guvernului portughez sau a unei instituţii supranaţionale din Uniunea Europeană, dar şi asupra gradului în care ratingul individual al băncilor este afectat de cauzale şi consecinţele presiunilor asupra calificativului de ţară. Bonitatea băncilor din Portugalia va fi, probabil, tot mai strâns corelată cu cea a statului, potrivit Moody’s.

Moody’s a redus, miercuri, ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la “Ba2”, devenind prima mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează ţara în categoria speculativă “junk”.

În România, Millennium opera o reţea de 66 de sucursale la sfârşitul primului trimestru. Banca avea în martie un sold al creditelor de 344 milioane de euro, în stagnare faţă de decembrie, în timp ce depozitele au crescut în acest interval cu 3,5%, la 292 milioane de euro. Millennium Bank România şi-a redus pierderile cu 14% în primul trimestru, de la 7,4 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut la 6,4 milioane de euro.

Fondurile pariază pe “căderea” Portugaliei

Fondurile de hedging cu expunere pe titluri de stat mizează pe extinderea crizei datoriilor din Grecia spre penisula Iberică şi Italia, arată Bloomberg. Pariurile sunt de sute de miliarde de euro. ” Nu este o problemă de solvabilitate. Doar una de lichiditate”, caracterizează situaţia un administrator de fond cu active de peste 11 miliarde de euro. De altfel şi celebrul George Soros, omul care a prăbuşit lira sterlină, s-a transformat într-un profet al apocalipsei. ” Suntem foarte aproape de un colaps economic total. Dezastrul va începe în Grecia însă se va extinde cu siguranţă”, a spus Soros. 

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă