• Targul de Universitati Straine sau, altfel spus, Romanian International University Fair (RIUF) incepe maine, cu un scandal referitor la paternitatea acestuia.
• Evenimentul, ajuns la cea de-a treia editie, i-a incaierat pe cei doi fondatori si fosti parteneri: Alexandru Ghita si Alexandru Manaila.
• Acesta din urma – student la Universitatea Harvard – il acuza pe fostul sau prieten ca a preluat ilegal organizarea acestui eveniment si este decis sa il actioneze in instanta.
• De partea cealalta, Alexandru Ghita spune ca Manaila s-a eliminat singur dupa ce a alocat prea putin timp pentru organizarea RIUF.
Anul acesta, la Targul Universitatilor straine sunt asteptate 100 de universitati occidentale din 18 tari. "RIUF este un proiect ale carui baze le-am pus impreuna cu partenerul meu Alexandru Ghita, in 2004, muncind cot la cot timp de doi ani pentru a atrage participanti la eveniment si a face targul un succes. Manifestarea are ca scop atragerea de universitati de prestigiu din intreaga lume pentru a ajuta tinerii din Romania sa se informeze asupra posibilitatilor de a studia in afara sau de a obtine o bursa. Evenimentul a avut doua editii si a atras 58, respectiv 78 de institutii din intreaga lume. Au fost expozanti universitati de prestigiu, precum Harvard, Stanford, Princeton sau UCLA. Au participat in total peste 12.000 de tineri la cele doua editii", explica Alexandru Manaila.
Fiecare dintre cei doi tineri are propria varianta asupra cauzelor care au dus la ruptura dintre ei. Alexandru Ghita spune ca a decis sa il excluda pe Manaila de la organizarea targului deoarece acesta nu avea timp pentru a se ocupa de eveniment.
"Anul acesta am avut o discutie cu Alexandru Manaila referitoare la ceea ce trebuie sa faca fiecare. Mi-am dat seama ca el nu se poate implica decat la modul minimal, in sensul ca a avut cateva discutii cu unele universitati din SUA. Timp de o saptamana nu mi-a raspuns la nici un mail. Atunci am decis ca trebuie sa fac ceva pentru ca acest targ sa aiba loc. Eu traiesc din punerea la punct a unor astfel de proiecte, pentru el este un simplu hobby, fiind student la Harvard", spune Ghita.
Se acuza intre ei
In orice caz, diferendul are in centru paternitatea brandului RIUF. Pentru organizarea targului, cei doi au infiintat in 2005 o firma, SC Resurse Informational SRL, unde erau actionari cu drepturi egale. "Brandul RIUF este proprietatea firmei SC Resurse Informationale SRL. Este evident pentru ambele parti ca acest targ nu ar fi existat fara munca ambilor parteneri. Anul acesta, partenerul meu Alexandru Ghita a decis sa-si asume conducerea targului si a preluat business-ul in mod ilegal, fara acordul meu. Este uimitor sa te trezesti intr-o zi ca ti se spune ca o afacere pe care ai cladit-o este preluata de omul pe care il credeai partener si prieten. Alexandru Ghita a acaparat in mod fraudulos si ilegal evenimentul si brandul RIUF, furand practic drepturile de proprietate ale asociatului sau si transferand evenimentul catre o entitate neclara, pe care a intitulat-o Grupul Educativa si care se prezinta drept organizator RIUF", afirma Manaila. Cel acuzat spune ca nu a facut nimic ilegal, deoarece a inregistrat brandul la OSIM pe numele lui, si nu pe cel al firmei in care cei doi erau asociati.
De asemenea, Ghita a inregistrat si portalul www.riuf.ro pe numele sau. "In primul an, am impartit in mod egal responsabilitatile. In al doilea an mi-am asumat 80% din munca, iar in acest an mi-am asumat aproape intreaga misiune organizatorica. Prin decembrie-ianuarie, am decis sa mut brandul RIUF pe alta firma. Pana in urma cu doua saptamani, am incercat sa ajungem la un punct de vedere comun", explica Ghita.
Prietenii, la tribunal
Ca o reactie a acestei stari de fapt, Universitatea Harvard nu mai participa la eveniment. "In urma discutiei de astazi (ieri – n. red.) cu reprezentanta biroului de admitere al Harvard, directoarea de admitere pentru Europa de Est a universitatii a fost socata si m-a informat ca este politica universitatii ca Harvard sa nu isi asocieze numele cu un eveniment in cadrul caruia nu se respecta legea. In orice caz, ca parte vatamata, eu sunt hotarat sa actionez in instanta. Imi exprim increderea in sistemul judiciar roman, care sper ca ii va pedepsi pe cei care comit ilegalitati de acest gen si va face dreptate celor pagubiti", ne-a declarat Manaila. Potrivit acestuia, cu ocazia primului Targ din 2005, au fost trimise peste 10.000 de e-mail-uri si sute de pliante pentru a convinge universitatile sa vina la Bucuresti.
Chiar daca Targul de Universitati Straine se va desfasura, anul acesta, conform planului, este greu de apreciat ce efecte va avea asupra editiilor viitoare procesul in care vor fi implicati cei doi membri fondatori.
Petre Badica
Alexandru Ghita, 26 de ani
2005: fondator al Romanian International University Fair (RIUF)
2004 : presedinte Educativa Grup
2003: partener fondator/Managing Director, Student Service
2002-2003: director operatiuni financiare, Gregory’s Romania
2000-2001: asistent financiar al directorului executiv – A.R.D.O.R. Bucuresti
1999-2003: ASE, Departamentul de Studii Economice in limbi straine, licentiat in Business Administration
Alexandru Manaila, 23 de ani
2006: a lucrat in departamentul de "Strategic Planning" al Brown Brothers Harriman, SUA;
2005: fondator al Romanian International University Fair (RIUF);
2003: student in Departamentul Stiinte economice al Universitatii Harvard;
1999: admis la "Groton School", langa Boston. Absolvent "cum laude";
1998: Liceul Sfantul Sava, pe care il intrerupe dupa un an
1995: Scoala Tudor Arghezi, Bucuresti