20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBalci electoral interbelic

Balci electoral interbelic

» Indemnurile pline de vlaga din interbelic sunt departe de mesajele "cuminti" de astazi. "Ati ajuns robii camatarilor!" era scandarea taranistilor, in timp ce social-democratii indemnau "Sa curatam tara de trantori! La o parte cu partidele capitaliste!".

» Expozitia "Electorale interbelice" de la Muzeul National de Istorie a Romaniei pune in scena, prin intermediul afiselor si manifestelor electorale, o lume idealista, agitata politic, ce duce cu gandul la zilele noastre, dar are un fond diferit.

Trantori, camatari si capitalisti
Afisele electorale nu contin doar poza si sloganul candidatului, ci sunt adevarate manifeste: incep prin a deplange starea natiunii, arunca vina asupra adversarilor politici si infatiseaza propriul partid ca pe o unica raza de speranta. Dincolo de asta, mesajele iau forma unei argumentari si cuprind intregi povesti despre faradelegile oponentilor. Promisiunile sunt la loc de cinste, mai ales daca formularea este ambigua si pompoasa. Partidul National-Liberal promitea ca "intronarea legii si a dreptatii se va desavarsi. Nevoile tuturor localitatilor, se vor cerceta si indeplini. Economii se vor face in cheltuielile cu gospodaria tarii.

Darile impovaratoare de astazi se vor micsora" (conform afisului original). Afisele locale sunt, de multe ori, un semn de sustinere al liderului partidului pentru candidatul regional. Gheorghe Bratianu indeamna alegatorii evrei din judetul Balti sa-l voteze pe notarul Iefriim Popovici, "care v-a ajutat in vremuri grele si este un prieten adevarat al vostru si va este cunoscut de asemenea pentru cinstea si corectitudinea sa."

Vreti lumina si dreptate la orase si la sate?
Pentru electoratul mai putin educat sunt in mare voga rimele electorale comice si usor de retinut. "Fiecare cerc pe vot / e o palma peste bot", puncteaza o publicatie a Partidului National-Taranesc, ce continua cu un descantec: "Sa te faci din Lup ca mielu / de nu votezi cu noi inelu". Tot usor de retinut sunt si semnele partidelor, forme geometrice simple pe care sa le poata recunoste si alegatorii care nu stiu carte. Partidul National-Taranesc apare pe buletinele de vot cu un cerc, Partidul Social-Democrat cu un triunghi, Partidul National-Liberal cu o "linie in picioare", iar Partidul Poporului e reprezentat de o stea. Tocmeala electorala intre partide nu e o noutate: in 1937, PNT a incheiat un pact de neagresiune in campania electorala cu partidele conduse de Gheorghe Bratianu si Corneliu Zelea Codreanu.

Iar incaierarile de acum sunt o continuare a traditionalelor paruieli intre sustinatorii partidelor interbelice. Marea deosebire dintre alegerile de atunci si cele de acum sta in principalii lor actori, personalitati politice respectate si cu o mare autoritate. Se vorbeste despre "marele roman, domnul Ion I.C. Bratianu", "marele invatat al neamului, Nicolae Iorga", se aminteste deseori de "nemuritorul Mihail Cogalniceanu" (conform afisului original), iar intreaga viata politica se raporteaza la Rege.
Expozitia de la MNIR formeaza o imagine colorata asupra vietii interbelice, chiar daca pozele sunt alb-negru. Ea mai poate fi vizitata pana luni, dupa alegeri, la ora 18.00.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă