12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBâlbâieli guvernamentale în rafală în privinţa Legii Energiei

Bâlbâieli guvernamentale în rafală în privinţa Legii Energiei

Companiile de stat producătoare de energie vor fi obligate în viitor să vândă energia doar prin bursa OPCOM a Transelectrica. Obligativitatea va fi prevăzută în noi modificări ce vor fi aduse Legii energiei.

Alt domeniu, alte bâlbâieli. După ce zilele trecute Guvernul a propus creşterea taxelor locale, pentru ca în aceeaşi zi să renunţe la măsură, acesta a lansat recent propuneri de modificare a Legii energiei, retrăgându-le ulterior după ce socie­tatea civilă şi publicaţii media au arătat că aceste prevederi ar fi permis producătorilor de stat să vândă energia în absenţa oricărei transparenţe.

Legea energiei adoptată în această vară prevede că producătorii de energie au obligaţia să “oferteze public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă”.

Prevederea referitoare la caracterul public şi nediscriminatoriu” a avut scopul de a împiedica companiile de stat să ofere energie ieftină băieţilor deştepţi în cadrul unor contracte de tipul celor semnate de Hidroelectrica. Pe baza acestor prevederi, vânzarea engros are loc doar prin bursa de energie OPCOM.

Ies la iveală limitele legii

Obligativitatea livrării în mod public a energiei a determinat însă blocajul pieţei. Chiar dacă o firmă privată dorea să achiziţioneze energia de la o altă firmă privată sau în situaţia în care îşi producea energia necesară în propria sa curte, ea era obligată să o cumpere sau să o vândă doar prin OPCOM.

Mediul de afaceri s-a plâns primului ministru Victor Ponta. “Am fost la ALRO Tulcea şi ne-au zis cei de acolo: «Vrem centrală în cogenerare ca să nu mai consumăm şi voi nu ne lăsaţi. Ne obligaţi să punem energia pe OPCOM, iar de acolo să o cumpărăm tot noi»”, a spus ieri premierul cu ocazia forumului energetic Energypedia, organizat de CEZ.

Gafa urmată de o altă gafă

Din dorinţa de a remedia situaţia, Ministerul Economiei a adoptat la doar câteva luni după adoptarea Legii energiei prevederi care ar fi îndreptat situaţia reclamată de producătorii privaţi dar care, pe de altă parte, ar fi dus la redeschiderea uşii vânzării de energie ieftină către privaţi. “Contractele bilaterale negociate direct”, termen sub care s-au ascuns ani de zile contractele falimentare ale Hidroelectrica, ar fi redevenit permise.

Obligaţia conform căreia producătorii au obligaţia să oferteze public şi nediscriminatoriu energia a devenit una privitoare la “tranzacţionarea pe piaţa concurenţială a întregii energii electrice disponibile”. Potrivit noilor prevederi contractele bilaterale negociate direct sunt şi ele însă parte a pieţei concurenţiale.

Modificările au provocat scandal în societatea civilă, chiar dacă Ministerul Economiei le-a retras rapid. Acuzele au fost că astfel se doreşte redeschiderea porţilor pentru băieţii deştepţi. “În legea energiei au «deranjat» şi se vor scoate prin OUG transparenţa datelor privind cantităţile de energie tranzacţionate în ţara asta şi obligativitatea de a tranzacţiona transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu”, a arătat Otilia Nuţu, analist la Condole Partners, citată de contributors.ro. Ea a făcut referire la o altă prevedere propusă, conform căreia datele privitoare la tranzacţie pot fi făcute publice la doar trei ani după încheierea contractului în cauză.

Guvernul dă înapoi

Proiectul a fost retras, iar acum premierul se comportă ca şi cum acesta nu ar fi existat niciodată. “Care proiect, nu e nici un proiect”, a declarat ieri Victor Ponta prezent la forumul Energypedia. El acceptă însă necesitatea unor modificări aduse Legii energiei care, pe de o parte, să nu blocheze investiţiile privaţilor în sistemul energetic şi, pe de altă parte, să asigure transparenţa în tranzacţiile cu energie efectuate de companiile de stat.    

Cele mai citite

Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei din Ucraina: Investitorii străini au injectat 4,25 miliarde de dolari în economia țării în 2023

Investitorii străini au injectat anul trecut un total de 4,25 miliarde de dolari în economia ucraineană, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei. Această cifră este...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă