25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialBai stil Cleopatra, in lapte si struguri, la Buzias

Bai stil Cleopatra, in lapte si struguri, la Buzias

– Statiunea timisoreana a reinviat, ca sub bagheta unui magician.

– In Buzias, exista un strand cu apa minerala, unic in Europa.

Statiunea timiseana Buzias, cunoscuta odinioara ca "Perla apelor minerale din Banat", reinvie si devine pe an ce trece tot mai atractiva. Daca vara trecuta in cocheta statiune balneara, frecventata odinioara de aristocratie, s-a redeschis strandul cu apa minerala, unic in Europa, din acest an locul ofera o alta atractie-unicat: bai in lapte si struguri, stil Cleopatra.

La circa 40 de kilometri de cele doua municipii ale judetului Timis, Lugoj si Timisoara, se afla o adevarata oaza de verdeata, care ascunde in adancuri cel mai bogat izvor de apa minerala din vestul Romaniei. Este localitatea balneara Buzias, cu o traditie de aproape doua veacuri in tratarea in special a bolilor cardiovasculare. Daca in ultimii ani cocheta statiune parea ca nu mai are nici o sansa sa-si revina din declinul dureros ce se abatuse asupra sa, din 2006 lucrurile s-au schimbat radical.

 

Orasul a reinflorit, iar o data cu investitiile facute in bazele de tratament statiunea a inceput sa fie din ce in ce mai cautata de turisti. Revitalizarea orasului echivaleaza cu o infuzie de 10 milioane de euro in tot ceea ce inseamna baze de agrement si tratament, dar si construirea unor noi obiective, in pas cu cerintele turismului modern. "Turistii care aleg ca destinatie statiunea Buzias vor putea beneficia, pe langa cele 2.700 de proceduri uzuale (mofete, bai cu apa minerala, fizioterapie, parafina etc.), si de o sala de fitness, sauna, bai de plante, jacuzzi, dus subacval, masaje, bai galvanice, kinetoterapie, aromoterapie, toate la standarde de confort, menite sa satisfaca atat cerintele interne, cat si pe cele externe", da asigurari directorul statiunii, Sorin Munteanu. Dorinta de deschidere (si) spre alt gen de clienti, a facut ca oferta sa cuprinda si pachete de servicii pentru turismul de afaceri, pachete de week-end pentru familii, pachete sociale, pentru sportivi, pentru grupuri de elevi si studenti, pachete care cuprind si sase cure de sanatate.

Strategie transnationala

Conducerea societatii, la care actionar principal este SIF Transilvania, a incheiat, in 2006, alaturi de statiunea aradeana Moneasa, un protocol de colaborare transfrontaliera pe probleme de turism balnear cu societati de profil din orasele maghiare Szeged si Gyula, cu scopul de a obtine 200 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeana.

Intre cele mai importante investitii realizate la Buzias, un loc aparte il ocupa strandul cu apa minerala carbogazoasa, unic in Europa, redeschis anul trecut. Directorul statiunii mai spune ca baza a functionat secventtial inca din 1929. Acum este asaltata mai ales de timisoreni si lugojeni, care apreciaza amplasarea strandului in mijlocului unui parc cu arbori seculari, dar si posibilitatile de distractie. Investitiile nu se opresc aici. Conducerea statiunii are planuri ambitioase, intre care unul cu totul inedit. Este vorba despre construirea unui centru spa cu piscina, jumatate acoperita, jumatate descoperita, care la etaj va avea un generos spatiu de relaxare, cu sali de fitness, jacuzzi si bai stil Cleopatra, cu lapte si struguri. Lucrarile urmeaza sa inceapa foarte curand, asa incat directorul statiunii le da asigurari mai ales doamnelor ca pana la sfarsirul anului vor putea sa-si ofere cateva clipe de rasfat intr-o astfel de baie.

 

Mai trebuie spus ca micuta statiune banateana este cunoscuta in tara si peste hotare atat pentru celebra apa minerala de Buzias, cat si pentru indicatiile terapeutice pentru diferite cure de recuperare. Aici se trateaza bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, boli de nutritie si metabolism, tulburarile neuro-endocrine, afectiuni ale rinichilor si cailor urinare, ale tubului digestiv s.a. Cele mai importante atractii turistice, care amintesc de doua statiuni celebre din Europa – Karlovy Vary, din Cehia, si Baden Baden, din Germania – sunt: aleea ionilor negativi, aleea trandafirilor, colonada – un spatiu de promenada, unic in Europa pentru lungimea sa de jumatate de kilometru , primul muzeu balnear din Romania, buvetele cu apa minerala, biserici si capele, precum si podgoriile din Dealul Silagiu, unde functionau odinioara cramele Buzias.

Recunoastere internationala

Ca o recunoastere a importantei statiunii, Buziasul a fost, intre 22 si 26 august 1886, gazda celui de-al XIII-lea Congres al medicilor si naturalistilor din Ungaria si Transilvania. O alta dovada a prestigiului de care se bucura statiunea este vizita facuta, in septembrie 1898, de imparatul Franz Iosif si mostenitorul tronului, arhiducele Franz Ferdinand, care au fost cazati la vila "Imperial".

Cele mai citite

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă