20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBaghdadi, jihadist invizibil și miliardar în dolari

Baghdadi, jihadist invizibil și miliardar în dolari

Jihadiştii ISIS – Statul islamic din Irak şi Siria — sunt prea extremişti, chiar şi pentru Al Qaeda. Celebri pentru brutalitatea lor, ei au împins guvernul irakian în defensivă. Grupul jihadist sunnit, care în câteva zile a cucerit vaste teritorii din nordul Irakului şi importante oraşe ca Mossul şi Tikrit, declanşând o nouă criză, a comis atrocităţi şi a executat 1.700 soldaţi şi voluntari irakieni. Şi dispune de peste 2 miliarde dolari. Cash.

Seful grupului terorist este un sunnit de 43 de ani, cunoscut sub numele de război Abou Bakr al-Baghdadi sau Abou Dua. Adevăratul său nume este Ibrahim Awad Ali al-Badri al-Samarrai. A fost făcut prizonier de forţele americane din 2005 până în 2009 şi surse militare americane declară că atunci când a fost eliberat din Camp Bucca (Irak) le-a spus „Vă voi vedea la New York”. Potrivit mai multor martori, el s-a radicalizat în timpul acelei captivităţi. Într-un an, a devenit cel mai puternic şef jihadist din lume şi săptămâna trecută forţele sale au capturat Mossul, capitala nordului Irakului. Baghdadi s-a impus ca un personaj care modelează viitorul Irakului, Siriei, Orientului Mijlociu. A început să iasă din umbră în vara lui 2010, când a devenit şeful Al Qaeda în Irak (AQI), după ce liderii acesteia au fost ucişi într-un atac al forţelor americane şi irakiene. Grupul nu dispune de finanţare şi era pe punctul de a se prăbuşi, dar a fost relansat de revolta sunniţilor din Siria în 2011 şi în cursul ultimilor trei ani a purtat campanii detaliat planificate în Siria şi Irak. Al-Baghdadi este direct responsabil pentru strategia şi tacticile militare ale ISIS.

Baghdadi s-a născut în Samara, oraş majoritar sunnit la nord de Bagdad, în 1971 şi a fost bine educat. Are diplomă în studii islamice, între care poezie, istorie şi genealogie, la Universitatea din Bagdad şi a fost predicator în provincia Diyala în perioada lui Saddam Hussein. După intrarea americanilor în Irak, în 2003, el şi-a format propriul grup armat. Lui îi datorează ISIS faptul că a devenit grupul cel mai căutat de mii de străini care doresc să se înroleze în jihad – războiul sfânt – sub flamura acestui grup terorist care provine din Al Qaeda. Anul trecut, Baghdadi a anunţat crearea unui nou grup care fuzionase cu un rival, filială a Al Qaeda, activ în Siria, Jabhat al-Nusra. Fapt contestat de Nusra şi de succesorul lui Osama bin Laden în fruntea reţelei teroriste Al Qaeda „centrală”, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Baghdadi, descris drept mult mai extremist decât Bin Laden, a refuzat un ordin al lui Zawahiri de a concentra eforturile grupului în Irak şi de a părăsi Siria.

Cruzime extremă

În teritoriile pe care le controlează în Siria, ISIS a pus în funcţiune tribunale, şcoli şi alte servicii, arborând steagul său jihadist peste tot. Şi şi-a stabilit o reputaţie de brutalitate extremă prin crucificări, decapitări şi amputări.

Membrii săi de bază provin dintre combatanţii care au aparţinut iniţial reţelei Al Qaeda, din foşti baasişti – partidul Baas – şi soldaţi din armata fostului dictator irakian, Saddam Hussein. Este mai dificil de estimat, deşi este o problemă foarte importantă, ce susţinere are grupul din partea comunităţii sunnite din Irak, persoane care au pierdut puterea şi influenţa când a fost înlăturat Saddam. Charles Lister de la Brookings Doha Center arată că „în comunitatea jihadistă, ISIS se prezintă acum ca o alternativă ideologică superioară celei a Al Qaeda” şi „în acest fel devine din ce în ce o mişcare transnaţională cu obiective imediate dincolo de Irak şi Siria”. În februarie, Al Qaeda a dezavuat ISIS spunând că „nu există în nici un caz o legătură cu acest grup”, că nu a fost informată de crearea acestuia şi nu este responsabilă de actele sale. ISIS a fost considerată prea extremistă pentru Al Qaeda.

Divergenţele dintre ISIS şi Al Qaeda nu sunt surprinzătoare. Metodele şi atitudinea ISIS – inclusiv bombardamente în zone civile şi impunerea brutalităţii, interpretarea conservatoare a Islamului au suscitat multă vreme o dezbatere în mediile jihadiste. Mai multe din scrisorile găsite la Abbottabad (corespondenţa recuperată din refugiul pakistanez al lui Bin Laden, după asasinarea acestuia în 2011) conţin critici şi avertismente că grupul ar putea avea un impact negativ asupra reputaţiei Al Qaeda.

Deşi acum sunt rivale declarate, în mod ironic cele trei grupări – Jabhat al-Nusra şi Al Qaeda lui Zawahiri, de o parte, şi ISIS de alta – împărtăşesc aceleaşi obiective: crearea unui stat islamic în Siria (şi în Irak) şi revenirea califatului islamic fără frontiere, care a luat sfârşit în 1924, după căderea Imperiului Otoman.

Fluxul banilor

De la finele anului 2011, organizaţii islamiste de binefacere şi persoane bogate din Golf au finanţat grupări insurgente din Siria. Cum rolul grupărilor islamiste legate de Aabhat al-Nusra şi ISIS a crescut, mulţi din aceşti donatori de fonduri au furnizat bani direct sau indirect organizaţiilor jihadiste. Până la finele anului trecut, era posibilă depistarea coordonatelor internaţionale ale depozitelor bancare pentru donaţii dar acum totul a fost înlocuit de telefoanele mobile pentru informaţiile de contact şi conturi WhatsApp folosite pentru coordonarea donaţiilor. ISIS a obţinut un flux masiv de bani din câmpurile petroliere din estul Siriei, pe care le-a rechiziţionat în 2012, şi a vândut petrol chiar regimului sirian. De asemenea, a obţinut bani din contrabanda cu materii prime furate din Siria, dar şi cu antichităţi inestimabile provenite din situri arheologice (36 milioane dolari), unele piese având peste 8.000 ani vechime.

„Comoara” din calculator

Arestarea în Irak a unui om din ISIS înaintea căderii Mossulului în mâinile jihadiştilor a permis descoperirea a 160 stikuri de memorie electronică ce conţin istoria grupului lui Baghdadi, un grup de militanţi veniţi de nicăieri, care nu aveau nimic şi care au ajuns stăpânii câmpurilor de petrol sirian, controlând oraşele din Irak. Omul, cunoscut în grupul extremist ca Abou Hajjar, a cedat informaţiile după 15 zile de interogatorii. El le-a spus irakienilor „Nici nu realizaţi ce aţi făcut” şi apoi „Mossul va fi un infern săptămâna asta”. Câteva ore mai târziu, omul care a servit ca mesager şi pe care a încercat să-l protejeze, Abdulrahman al-Bilawi, zăcea mort în ascunzătoarea sa din apropiere de Mossul. Din acea casă forţele irakiene au găsit cele 160 stikuri de calculator ce conţin informaţii detaliate despre gruparea teroristă. O adevărată comoară, ce conţine numele originale şi numele de război ale tuturor combatanţilor străini, ale înalţilor lideri, inclusiv numele de cod, iniţialele surselor din interiorul ministerelor şi conturile complete de finanţare a grupului.

Funcţionarii, inclusiv agenţii CIA, continuau să descifreze şi să analizeze acele stikuri când profeţia lui Abou Hajjar s-a împlinit – ISIS a măturat nordul şi centrul Irakului în doar trei zile şi a preluat controlul asupra oraşelor Mossul, Tikrit şi Kirkuk. Capitularea şi progresele rapide ale insurgenţilor înarmaţi au schimbat considerabil echilibrul puterii în Irak. Premierul irakian şiit Maliki a fost pur şi simplu paralizat, kurzii irakieni au profitat şi au preluat controlul oraşului Kirkuk şi s-a accelerat o ripostă şiită, totul constituind o gravă ameninţare pentru fragila geopolitică a regiunii.

2 miliarde dolari

Potrivit informaţiilor descifrate, înainte de Mossul, fondurile deţinute de ISIS erau de 875 milioane dolari. Apoi, cu lingourile de aur şi banii furaţi din băncile din oraş se pot adăuga alte 1,5 miliarde dolari. O sumă înfricoşătoare aflată în mâinile teroriştilor intraţi în scenă de doar trei ani. Stikurile au dezvăluit că sensul acut strategic al ISIS este impresionant ca şi atenţia dată detaliilor. În cursul ultimilor trei ani, agenţii serviciilor secrete occidentale au aflat că ISIS dispune de un aport masiv de fonduri provenite din vânzarea petrolului sirian dar informaţiile descifrate acum oferă detalii extraordinare asupra conturilor şi un calcul complet a efortului de război. A devenit evident că în trei ani ISIS s-a transformat dintr-o bandă eteroclită de extremişti în cel mai bogat grup terorist din lume în lichidităţi.

În oraşul Mossul au intrat şi numeroşi combatanţi străini, dintre care mulţi din Europa, şi care apoi s-au alăturat trupelor ce avansează spre Bagdad. Majoritatea numelor lor erau deja cunoscute de serviciile secrete care încearcă să urmărească traseele lor, deşi după sosirea în Turcia ei dispar peste frontiera siriană. Acum, agenţii şi funcţionarii deţin detalii despre rudele combatanţilor şi adesea numere de telefon şi e-mailuri. Serviciile secrete pot afla mai multe din stocările de memorie ale ISIS şi responsabilii irakieni declară că vor descoperi în final cine a susţinut grupul terorist care a cauzat atâtea pierderi şi măceluri într-un timp atât de scurt. „Ştim că au infiltrat ministerele şi lucrul cel mai frustrant este că stikurile conţin doar iniţialele. Ne concentrăm asupra iniţialelor şi a adnotărilor preţioase aflate alături de ele”.

Cele mai citite

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă