12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialBaconschi:Neoficial, candidatul nostru la SEAE a obţinut funcţia de director coordonator pentru...

Baconschi:Neoficial, candidatul nostru la SEAE a obţinut funcţia de director coordonator pentru Asia

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că potrivit unor informaţii neoficiale, candidatul român pentru SEAE a obţinut funcţia de director coordonator pentru Asia, fiind vorba despre diplomatul respins la postul de şef de delegaţie UE la Beijing, Viorel Isticioaia Budura, informează Mediafax.

“Neoficial, lobby-ul nostru pare să fi produs rezultate. Încă nu am primit o notificare în acest sens, dar avem semnale că un post important de director coordonator pentru Asia va reveni unuia dintre candidaţii români. Ca o ironie a istoriei mici, candidatul respectiv fusese respins în primă instanţă pentru poziţia de şef de delegaţie a UE la Beijing şi acum va fi şeful celui care luase concursul respectiv, un diplomat german”, a spus Baconschi.

El a mai făcut în urmă cu câteva luni, în cadrul unei audieri la Senat, referire la acelaşi candidat, explicând atunci că este vorba despre ambasadorul României în China, Viorel Isticioaia Budura, care a vizat postul de şef de delegaţie UE la Beijing.

“Domnul Viorel Isticioaia este sinolog, vorbeşte fluent chineza, cunoaşte perfect zona, statul chinez, realităţile politice de astăzi şi, cu toate acestea, întrebările în cazul domniei sale şi a celorlalţi candidaţi s-au focalizat mai degrabă pe proceduri de managament intern specifice UE şi mai puţin pe expertiza politico-diplomatică a candidatului pe spaţiul vizat”, a menţionat ministrul de externe atunci, nemulţumit de modul de selecţie în SEAE.

Pe de altă parte, miercuri, la audierile din Parlament pe tema bugetului MAE, ministrul a spus că numărul de posturi în MAE se va reduce cu 464. “În această cifră sunt incluse şi posturile bugetate dar neocupate, care au fost desfiinţate. Disponibilizările efective au privit 155 de persoane”, a spus ministrul.

El a adăugat că îşi menţine punctul de vedere cu privire la necesitatea imediată de a face o derogare de la actuala legislaţie pentru a putea deschide anul viitor cel puţin un concurs de recurtare în MAE.

“Estimarea mea e că avem nevoie de 50-100 de tineri diplomaţi”, a spus el.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă