29.4 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăSpecialB 01 CAPRA

B 01 CAPRA

Consolidarea cladirilor unor teatre bucurestene suspenda temporar activitatea acestora. Teatrul de copii ramane cu o singura sala functionala.

O veste proasta pentru cei care obisnuiau sa-si duca copiii la teatru la finalul saptamanii: Teatrul "Ion Creanga" isi suspenda momentan activitatea de la sediul din Piata Amzei pentru ca intreaga cladire urmeaza sa fie consolidata. Interesant in toata aceasta poveste este ca, nu cu mult timp inainte, sala teatrului fusese refacuta. Acum, odata cu consolidarea, actuala sala renovata va fi si ea distrusa, pentru ca apoi, daca se vor gasi fonduri, sa fie din nou refacuta. Ceea ce inseamna, mai exact, o groaza de bani cheltuiti de pomana. Pana cand o sa poata sa joace din nou la sediu, teatrul anunta ca isi va prezenta montarile in scoli si gradinite. Pentru spectacolele de la finalul saptamanii nu s-a gasit inca o solutie.

Inainte sa fie evacuat, Teatrul "Ion Creanga" a organizat cea de-a VI-a editie a festivalului "100, 1.000, 1.000.000 de povesti", ocazie cu care si-a prezentat si cea mai noua premiera. Fara multe obiecte de decor si fara cerinte tehnice deosebite, "Un lup, o capra si trei iezi", o adaptare libera dupa povestea lui Creanga, e un spectacol care pare a fi gandit tocmai pentru a fi jucat in alte spatii. In cazul adaptarii de fata, nu povestea e importanta (la final, lupul are sansa sa fie salvat, de pilda), ci jocul. Interpretii se folosesc de istoria lui Creanga pentru a crea un joc in care intervin tot felul de referiri la lumea moderna, un joc conceput, in primul rand, pentru amuzamentul celor mai tineri spectatori. Capra are trotineta (cu numarul de inmatriculare "B 01 CAPRA"), iar iezii par scosi din jocurile de calculator.

Animatii digitale
Cum Excelsior-ul e de mult "pe drumuri", Bucurestiul ramane cu un singur teatru pentru copii care joaca la sediu. Cu o sala deja renovata si cu alta in curs de modernizare, "Tandarica" devine singurul loc in care va puteti scoate pustii la un spectacol in week-end. Ba mai nou, acesta are sansa sa vada si ceva animatie digitala in cel mai recent spectacol de la sala Lahovary, "Gulliver in tara piticilor". Cu papusi care amintesc de Barbie, cu foarte multe referiri la obiecte si obiceiuri ale zilelor noastre, cu animatie computerizata, spectacolul este un fel o pledoarie pentru bun simt. Odata ajuns in tara Liliput, Gulliver ii invata nu numai pe piticii din piesa, ci si pe "piticii" din sala ce este acela un "gentleman".
Si daca pana acum doar sectorul independent, alternativ, underground, sau cum vreti sa ii ziceti, se plangea de lipsa spatiilor culturale, a salilor de spectacole din Capitala (de cele din tara nici nu are rost sa mai vorbim), iata ca, acum, si teatrele de stat au aceeasi problema. Refacerea cladirii Teatrului National, de exemplu, va pune in dificultate activitatea a trei institutii de spectacole care functioneaza in acelasi spatiu: TNB-ul, Teatrul de Opereta si Centrul Dansului. Si, cel putin pana acum, solutii de mutare temporara nu sunt. Pentru ca, pur si simplu, nu exista spatii suficiente.
 

Un lup, o capra si trei iezi (FOTO 2)
Comedie, 50min.
Adaptare de Monica Patriciu. Regia: Cornel Todea. Cu: Gabriel Coveseanu, Ionut Ciocea, Anca Zamfirescu. Varsta: peste 5 ani.
Teatrul "Ion Creanga". Pret bilet: 5,25 – 12,72 lei.

Gulliver in tara piticilor (FOTO 1)
Comedie, 1h.
Adaptare: Cristian Pepino. Regia: Cristian Pepino. Cu: Gabriel Apostol/Marin Fagu, Adrian Lefter/Radu Moldovan, Alina Teianu/Alina Petrescu. Varsta: peste 4 ani.
Teatrul Tandarica (Str. Eremia Grigorescu 24, tel.: 021.315.23.77). Pret bilet: 7,42 – 12 lei.

Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în 16 județe și în Capitală. HARTA

Cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi...

Rusia – Ucraina, ziua 839: Președintele Braziliei, pentru negocieri de pace în Ucraina, într-o conversație cu Putin

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în favoarea...

Suveraniștii aduc neomarxiștii la putere în Europa

Alegerile din Duminica vindecării orbului din naștere, organizate în România, au reconfirmat supremația PSD-PNL și la locale și la europarlamentare. Sperietoarea ascensiunii extremismului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă