13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAvioanele americane decolează din Turcia

Avioanele americane decolează din Turcia

Surse guvernamentale irakiene avertizează că zece mii de jihadişti  sunt poziţionaţi pentru a ataca Bagdadul în timp ce trupele Statului  Islamic s-au înfruntat violent luni cu combatanţii kurzi în apropierea postului de la frontiera turcă, Mursitpinar, în încercarea de a tăia orice trecere între oraşul sirian asediat Kobane şi Turcia.

Ankara refuză în continuare să susţină practic kurzii la Kobane, dar duminică a dat undă verde Washingtonului pentru utilizarea bazelor sale aeriene. La 1 km distanţă de grilajele ce separă Siria şi Turcia au avut luni lupte violente între jihadişti şi combatanţii kurzi, într-un sector din apropierea oraşului strategic kurd Kobane, asediat de SI, unde se află un post de frontieră folosit în ultimele zile de civilii kurzi care fug în Turcia ca şi pentru evacuarea combatanţilor kurzi pentru a fi îngrijiţi în spitalele din oraşul turc Suruc. În acelaşi timp, avioanele coaliţiei condusă de SUA au lovit poziţiile SI în estul şi sudul Kobane. Apărarea disperată a kurzilor sirieni a silit jihadiştii să aducă întăriri  din Raqqa şi Alep, bastioanele lor din nordul Siriei. Mult mai numeroşi şi mai bine înarmaţi, jihadiştii controleauă circa 40%  din oraş, o săptămână după ce au intrat în Kobane. Turcii au întărit prezenţa militară în zona frontalieră, în special cu tancuri şi piese de artilerie, continuând să nu se implice în luptele pentru salvarea Kobane, iar Ankara a permis SUA să folosească bazele sale pentru lansarea loviturilor aeriene, în special cea de la Incirlik, pe care armata americană o utilizează de multă vreme şi unde are staţionaţi 1.500 militari. Până în prezent, avioanele americane decolau din baze aeriene mai îndepărtate – Al-Dhafra din Emiratele Arabe Unite, Ali al-Salem din Kuweit şi Al-Udeid din Qatar. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a mulţumit Turciei pentru contribuţia sa la „eforturile coaliţiei“ contra SI şi pentru găzduirea şi antrenarea membrilor opoziţiei siriene moderate. Ankara va furniza o susţinere militară „opoziţiei moderate“ în Siria pentru crearea „unei a treia forţe“ ce va lupta contra preşedintelui Bashar al-Assad ca şi contra jihadiştilor.   

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă