15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Peste 100 de gospodării, inundate în Harghita

UPDATE. Peste 100 de gospodării, inundate în Harghita

UPDATE 23.22: Peste o sută de curți și anexe gospodărești din două localități din județul Harghita au fost inundate, duminică după-amiază, în urma ploilor torențiale însoțite de grindină, relatează Mediafax.

Primarul localității Căpâlnița, Benedek Laszlo, a declarat că în comună a plouat torențial și a căzut grindină timp de aproximativ o oră și jumătate. Din cauza apei de pe versanți, pârâul Homordul Mic s-a umflat și a ieșit din matcă.

"A plouat torențial cam o oră și jumătate, a dat și grindină, dar mai mult apa a fost. Apa a venit de pe dealuri și din cauza aceasta s-a revărsat pârâul Homorodul Mic, a intrat în case, în subsoluri, în anexele gospodărești, în curți, a avariat podețe și a ajuns pe străzi", a spus primarul comunei Căpâlnița.

Potrivit acestuia, cantitatea de precipitații căzută într-o oră și jumătate a fost de 50 de litri pe metrul pătrat. O statistică provizorie a pagubelor provocate arată că în localitate au fost inundate subsolurile a 35 de case, aproximativ 50 de anexe gosodărești și 2,53 kilometri de drumuri comunale. Totodată, apa a afectat circa 15 hectare de fâneață și a avariat patru podețe.

Benedek Laszlo a precizat că în zonă intervin 30 de pompieri voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate, cu trei motopompe, tractoare și cu un buldoescavator.

Primarul a mai spus că apa începe să se retragă, iar pârâul Homorodul Mic a reintrat în matcă, dar că se teme "să nu mai vină încă o ploaie mare".

Ploile abundente au creat probleme și în orașul Vlăhița, unde pârâul Racoș a ieșit din matcă și a inundat aproximativ 20 de curți, grădini, bucătării de vară și șuri. Potrivit primarului localității, Rus Sandor, apa a început să se retragă.

A plouat torential și la Miercurea Ciuc, unde a căzut și grindină, însă fără să se producă inundații.

Râurile mici şi afluenţii Oltului mijlociu din judeţul Harghita sunt sub cod galben de inundaţii, până la ora 24.00, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA),relatează Mediafax.

Hidrologii atenţionează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri mici şi pe afluenţii Oltului mijlociu din judeţul Harghita, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter totenţial înregistrate în ultimele ore şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din bazinul hidrografic Homorod, se mai spune în atenţionarea INHGA.

Meteorologii au emis atenţionări de cod galben de ploaie pentru jumătatea sudică, nordul şi vestul judeţului Harghita, unde se semnalează descărcări electrice, averse de ploaie ce pot depăşi 25 l/mp, grindină de dimensiuni medii şi intensificări ale vântului.

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă