15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAvertisment „naval" adresat Teheranului

Avertisment „naval” adresat Teheranului

Într-un context internaţional în care Statele Unite sunt confruntate cu un val de ostilitate în state arabe, în jurul Strâmtorii Ormuz a început cel mai mare exerciţiu naval de deminare, la care participă peste 30 de ţări, conduse de SUA. Un avertisment clar adresat Teheranului, care a reînnoit ameninţarea că va închide această trecere strategică.

 

Faţă de un Iran care se îndreaptă spre arma nucleară, SUA au sperat să creeze o coaliţie pro-americană după „primăvara arabă”, dar au trebuit să se bazeze doar pe regimurile sunnite mai democratice din Golf, ca Arabia Saudită. Însă nu au reuşit să reducă antiamericanismul populaţiilor arabe, întreţinut de acţiunile şiiţilor iranieni.  Manipulate de grupări extremiste al căror scop este sfidarea Occidentului, de această dată prin difuzarea pe internet a unui film ofensator faţă de islam, aceste populaţii au fost antrenate în violenţe care au mers până la crimă. Pe acest fond, Teheranul a repetat ameninţarea că în cazul unui atac contra instalaţiilor sale nucleare va închide Strâmtoarea Ormuz (pe unde tranzitează un sfert din traficul petrolier mondial pe mare şi care este  controlată de Iran) şi va distruge Israelul şi bazele americane din regiune.

În context, exerciţiul militar din Golf, Marea Oman şi Golful Aden constituie un avertisment adresat Iranului şi un mesaj pentru aliaţii SUA din regiune.

Ieri, locotenentul Greg Raelson din Flota a V-a americană, cu baza în Bahrein, preciza că „este primul exerciţiu internaţional în această regiune şi cel mai important de până acum”. Iar cartierul general american a subliniat caracterul „global defensiv” al exerciţiului „destinat să asigure libertatea de navigaţie în apele internaţionale din Orientul Mijlociu şi promovarea stabilităţii regionale”. Experţii estimează că exerciţiul militar este un mod de a spune iranienilor că SUA sunt pregătite să utilizeze toate capacităţile pentru a menţine deschisă Strâmtoarea Ormuz şi să riposteze oricărui atac asupra bazelor lor din regiune. În acelaşi timp, este şi un mesaj al americanilor pentru aliaţii din zonă, pentru a le spune că sunt gata să apere interesele comune. Şeful Gardienilor Revoluţiei din Iran, generalul Mohammad Ali Jafari, a declarat că Iranul este gata să distrugă Israelul în cazul unui atac israelian contra instalaţiilor nucleare iraniene, dar să atace şi bazele americane din regiune. El a recunoscut că trupe  iraniene de elită sprijină regimul de la Damasc şi că Iranul ar putea fi implicat militar dacă Siria va fi atacată.

New York Times relata că guvernul american doreşte să accentueze presiunea asupra Iranului pentru a-l determina să negocieze serios şi să evite pericolele unei eventuale operaţiuni preventive israeliene contra Iranului. Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu  a declarat la canalele tv americane că, până la jumătatea anului 2013, Iranul va dispune de suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica bomba nucleară şi a cerut fixarea unei „linii roşii” contra iranienilor până nu este prea târziu.

Ocolind Ormuz

În mod strategic, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au deschis conducte care permit ocolirea Strâmtorii Ormuz, care până în prezent era atuul Iranului în negocierile cu Occidentul legate de dosarul său nuclear. Capacitatea acestui nou mijloc de transport al petrolului se va dubla la 6,5 milioane barili pe zi, ceea ce reprezintă 40% din cele 17 milioane barili ce tranzitează prin Ormuz. Noul mijloc de tranzitare a petrolului va reduce riscurile perturbării de către Iran şi implicit va duce la scăderea costurilor. 

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă