32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialAverea guvernatorului BNR Mugur Isărescu, verificată de ANI

Averea guvernatorului BNR Mugur Isărescu, verificată de ANI

Agenţia Naţională de Integritate verifică averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după ce a primit recent o sesizare în acest sens, susțin surse Rl.  Denunțul a fost depus de Asociația PARAKLETOS din 18 februarie 2015.

Asociatia a cerut  ANI să stabilească dac există vreo stare de incompatibilitate sau de conflict de interese între calitatea lui Mugur Isărescu, ca DEBITOR al Băncii Volksbank și aceea de guvernator al Băncii Naționale a României .
 
Isărescu ar fi negat că ar fi avut un credit de 700.000 lei, contractat la această bancă, deși acest credit ar fi apărut în declarația sa de avere din 2007.

Mugur Isărescu, doctor în ştiinţe economice, este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reînnoit de trei ori până în prezent, cu o durată de cinci ani, respectiv în decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009.

Isărescu a fost prim-ministru al României în perioada decembrie 1999 – decembrie 2000, iar până să fie numit guvernator a ocupat timp de şase luni poziţia de secretar cu probleme economice şi monetare al Ambasadei României la Washington, de unde a fost rechemat de preşedintele de atunci, Ion Iliescu.

El este membru în Consiliul General al Sistemului European al Băncilor Centrale, membru cu drept de vot din partea României în Consiliul European de Risc Sistemic şi face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă