15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAvalanşă de măsuri anti-secetă

Avalanşă de măsuri anti-secetă

Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă au primit asigurări din partea autorităţilor că vor fi sprijiniţi de stat pentru diminuarea pierderilor.

 

Situaţia agricultorilor gălăţeni este însă una disperată, pentru că în această zonă a ţării seceta s-a instalat în iunie 2011. În toamnă, au arat şi semănat ogoarele cu mari dificultăţi. Potrivit prefectului Cătălin Bocăneanu, „încă din anul agricol 2011-2012 au fost compromise culturile de toamnă, pentru că fermierii nu au putut să înfiinţeze culturile în perioada optimă, din suprafaţa programată reuşind să însămânţeze doar 64% la rapiţa de ulei, 88% orz şi grâu, 25% orzoaica de toamnă”. Lipsa stratului de zăpadă şi temperaturile extrem de scăzute din cursul iernii au determinat o răsărire de numai 37% la culturile de toamnă.

Totodată, pe terenurile afectate deja de secetă s-a produs o depreciere treptată a stării de vegetaţie a culturilor de porumb şi floarea soarelui. Potrivit evaluărilor specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură, culturile de toamnă sunt recoltate în proporţie de 80%, însă producţia obţinută este cu peste 60% mai mică faţă de producţia din vara lui 2011, iar culturile înfiinţate în primăvară sunt afectate în procente de la 30 la 90%. Seceta a îngreunat efectuarea lucrărilor agricole, determinând în acelaşi timp consumuri foarte mari de motorină şi piese de schimb. „Am discutat toate aceste neajunsuri cu cei mai importanţi 10 fermieri din judeţ, iar problemele punctuale au fost înaintate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a analizat situaţia la nivelul întregii ţări şi a conturat o serie de măsuri, anunţate de ministrul Daniel Constantin”, a declarat prefectul Galaţiului.

Despăgubiri şi irigaţii cu 20% mai ieftine

Prima dintre măsurile promise de minister este reducerea preţului tarifului apei utilizate la irigaţii. Va fi aplicat tariful monom diferenţiat, conform Ordinului nr. 146/12 iulie 2012, astfel ANIF reducând tariful pe mia de metri cubi de apă cu circa 20%. Preţul energiei electrice utilizate la pomparea apei necesare irigaţiilor, va fi de aproximativ 0,32 lei/KWh, mai mic cu 0,05 lei/kwh decât tarifele folosite până în acum. Astfel, tariful pentru 1.000 mc de apă pentru irigaţii scade de la 250 lei/1.000 mc la 200 lei/1.000 mc. Altă măsură va fi acordarea unor despăgubiri fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Astfel, veniturile întreprinderilor mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată peste 30%, vor fi compensate cu valoarea a 80% la sută din pierderea pe care au înregistrat-o, iar fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de măsura de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pentru fiecare beneficiar.

Subvenţii în avans şi credite

APIA le va plăti în avans fermierilor, începând din 16 octombrie, circa 55 de euro/ha, adică jumătate din sprijinul european pe suprafaţă aferent plăţilor pentru anul 2012, existând deja şi acceptul Comisiei Europene pentru efectuarea acestor plăţi. În acelaşi timp, fermierii vor putea folosi adeverinţe eliberate de APIA pentru a contracta credite pentru sumele aferente anului 2012, în vederea campaniei de însămânţări din acest an, fiind deja încheiate convenţii cu şapte bănci care să acorde astfel de credite. Acestea sunt BRD Groupe Société Générale, CEC Bank, Banca UniCredit ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, OTP Bank România S.A. şi Bancpost S.A.  

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă