10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialAutostrada Transilvania va fi gata in 2014

Autostrada Transilvania va fi gata in 2014

Ministrul-delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a anuntat ieri, la Targu Mures, ca a fost stabilit un nou grafic de executare a lucrarilor la autostrada "Transilvania". El a spus ca proiectul merge mai departe in ritmul in care e prevazut in contract.
"Singura problema este ca firma Bechtel sa se puna pe treaba si sa mearga intr-un ritm mai sustinut, pentru ca au avut probleme cu for-ta de munca pe care au angajat-o mai tarziu", a spus Borbely. Demnitarul sustine insa ca, in ciuda acestor probleme, intarzierile nu sunt mai mari de un an. "A fost facut un grafic si se pare ca intar-ziere va fi de cel mult un an, dar nicidecum dupa 2014, acesta fiind termenul final", a mai afirmat ministrul-delegat.

O noua legatura intre Ardeal si Moldova

Potrivit demnitarului, tot in 2014 ar urma sa fie gata si cei circa 250 de kilometri de autostrada cu doua benzi care ar urma sa lege Ardealul de Moldova. "Deocamdata pe doua sensuri, de la Targu Mures, pana in 2014, va fi construita autostrada care va uni Ardealul de Moldova. Eu sper ca vom avea un drum bun de trecere de la Targu Mures spre Moldova", a conchis Borbely. Acesta a adaugat ca programul prezentat de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, referitor la constructia autostrazilor in Romania in urmatorii sase ani, este primul program care are la baza o strategie clara si coerenta.

40 de milioane de euro merg in locuinte sociale

Ministrul-delegat a mai anuntat la Targu Mures ca anul 2007 va fi primul in care 2% din sumele incasate de stat de pe urma marilor privatizari va fi dirijat pentru construirea de locuinte sociale pentru persoanele afectate de punerea in aplicare a legilor proprietatii. "2007 va fi primul an in care se va da aceasta suma. Am facut deja un proiect de hotarare de Guvern si care inseamna, dupa calculele noastre, circa 40 de milioane de euro", a spus Borbely.
Potrivit demnitarului, banii respectivi vor fi alocati pentru locuinte sociale pentru pensionari, pentru persoanele cu diferite handicapuri si cei cu venit minim, fiind exceptate acele persoane care au beneficiat de locuinte nationalizate de pe urma functiilor pe care le-au detinut in regimul trecut si care ar fi putut sa isi cumpere intre timp alte locuinte. Borbely a precizat, de asemenea, ca alocarea acestei sume acum nu va rezolva nici pe departe problema chiriasilor. Si aceasta deoarece la nivelul intregii tari sunt 13.000 de familii care vor trebui sa paraseasca lo-cuintele in favoarea fostilor proprietari. "Am calculat ca avem in diferite stadii 1.800 de locuinte sociale, din care, din banii pe care ii avem la buget si am acordat in anul acesta de 10 ori cat s-a alocat in 2000-2004, vom putea sa predam numai 570-580 de apartamente anul acesta. Cu acesti bani de la fondul de privatizare vom putea sa marim anul viitor cifra de anul acesta, poate chiar sa o dublam", a adaugat ministrul-delegat.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă