12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAutorii "poneiului roz" – controversati in Romania, elogiati in America

Autorii “poneiului roz” – controversati in Romania, elogiati in America

"Figuri pline de spirit si forme demne de Miro sau Klee", apreciaza Bloomberg,
"Un spectacol care topeste peretii", titreaza The New York Times despre decorurile create de street artistii IRLO, Omar si Nuclear Fairy.

Noile creatii ale grafferilor care au realizat expozitia "Freedom for Lazy People" din New York, ce a starnit in Romania scandalul poneiului roz, au atras atentia presei americane, informeaza Institutul Cultural Roman din New York (ICRNY). Picturile murale realizate de IRLO, Omar si Nuclear Fairy fac parte din decorurile unui spectacol muzical despre legenda africana Fela Kuti si au fost realizate la invitatia scenografei de origine romana Marina Draghici.
Premiera spectacolului "Fela!", despre Fela Anikulapo Kuti, creatorul afro-beatului, in regia coregrafului Bill T. Jones, a avut loc joi, 4 septembrie, la teatrul 37 Arts din Manhattan. Picturile murale care acopera peretii teatrului reprezinta clubul The Shrine din Nigeria si sunt inspirate din arta africana si din activismul politic al anilor ’70. Acestea au fost apreciate pozitiv in mai multe cronici despre spectacol aparute in publicatii presigioase.

Astfel, The New York Times considera ca "echipa de design cu care a lucrat Bill T. Jones vibreaza de energie in traducerea tridimensionala a muzicii din Fela!", iar Variety scrie: "Scenografia este ambientala, acoperind peretii teatrului cu tabla ondulata specifica ghetoului, la randul ei stropita cu imagini naive, forme apropiate de cele ale lui Miro, raze celeste si portrete iconice ale lui Martin Luther King Jr., Malcolm X, Muhammad Ali si Funmilayo, (…) dand viata unui spectacol tulburator in dezordinea sa vitala, viscerala, captivanta". Agentia Associated Press apreciaza ca "Marina Draghici merita aplauze pentru decorul incarcat de picturi murale, ca si pentru costumele tulburatoare, pline de culoare. A impresurat audienta cu arta inspirata din folclorul nigerian, graffiti politic din anii ’60-’70 si ecrane de proiectie pe care se insira fragmente din buletinele de stiri".

 

O alta importanta publicatie de specialitate, Bloomberg News, titreaza: "Atmosfera vizuala a teatrului combina proiectii video ale unor multimi agitate cu abstactii proteice, printre care figuri pline de spirit si forme demne de Miro sau Klee".
Marina Draghici a declarat pentru ICRNY: "Sunt impresionata de ecourile critice starnite de colaborarea cu street artistii romani si, desi a fost o optiune indrazneata, cei trei aflandu-se la prima experienta de acest gen in lumea teatrala americana, cred ca aceasta a avut o contributie importanta la succesul spectacolului. Ideea de a lucra cu ei mi-a venit dupa ce am vazut o brosura a ICRNY ilustrata cu lucrarile lor si am cautat mai departe pe site-urile indicate acolo. Gasesc ca estetica lor se apropie de cea a copertelor albumelor lui Fela si de atmosfera din The Shrine. Speram sa mutam spectacolul pe Broadway si sa continuam o colaborare atat de apreciata".

Regizorul Bill T. Jones este laureat al premiilor Tony si Obie (care rasplatesc cele mai bune spectacole de pe Broadway, respectiv off-Broadway).  Marina Draghici, nascuta la Bucuresti si absolventa a Yale School of Drama, este, la randul ei, laureata a premiului Obie. Decorurile si costumele create de ea au putut fi admirate la Opera Nationala din Paris, Opera din Zürich, Grand Theatre de Bordeaux, Opera de Nice, NYCO, Edinburgh Festival, Teatrul National din Praga, Public Theater, Manhattan Theatre Club si Lincoln Center.
Nuclear Fairy, Omar si IRLO sunt prezentati pe site-ul spectacolului ca facand parte dintr-o noua generatie de artisti care se despart in mod radical de trecutul totalitar al Europei de Est.

Cele mai citite

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă