16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAustralian Open. Primul turneu de mare şlem al anului debutează în forţă

Australian Open. Primul turneu de mare şlem al anului debutează în forţă

Australian Open, primul dintre cele patru turnee de mare şlem ale anului, debutează astăzi, la Melbourne cu primele meciuri din turul I al competiţiei. Dacă la feminin România va fi reprezentată de cinci jucătoare, la simplu masculin doar Victor Hănescu va lupta sub tricolor.

Ediţia din acest an a unuia dintre cele patru turnee majore al circuitului profesionist de tenis a fost îndelung aşteptată în România, mai ales că atât Simona Halep, cât şi Sorana Cîrstea, după un 2013 foarte bun, sunt în căutarea marii lovituri în tenis, câştigarea primului turneu de mare şlem din carieră. Ambele jucătoare au demonstrat că au puterea şi tenacitatea necesare pentru a trece la următorul nivel, iar Halep este tot mai aproape de acest obiectiv.

Australian Open 2014 începe cu două meciuri importante pentru tenismenele românce. Încă de luni Monica Niculescu şi Alexandra Cadanţu luptă să rămână în competiţie şi să treacă în turul al doilea. Va fi o luptă în adevăratul sens al cuvântului pentru că ambele jucătoare vor avea adversare dificile.

UPDATE Alexandra Cadanţu, eliminată în primul tur la Australian Open

Monica Niculescu, 60 WTA – Shahar Peer (Israel), 77 WTA. Cu toate că românca deţine un loc mai bun în clasament, Peer este o jucătoare imprevizibilă, având la cei 26 ani ai săi nu mai puţin de 8 prezenţe la Australian Open, cea mai bună evoluţie fiind sferturi în 2007. Cea mai bună poziţie ocupată de israeliancă a fost locul 11 mondial, în 2011, după ce în 2007 reuşea să joace sferturi la Australian Open şi US Open, optimi la Roland Garros şi turul al treilea la Wimbledon. Cea mai bună prezenţă la Australian Open a româncei a fost cea din 2012, cu sfert la dublu şi turul trei la simplu.

Vezi aici ce a făcut Monica Niculescu în partida cu Sahar Peer!

Alexandra Cadanţu, 59 WTA – Flavia Penetta (Italia), 31 ani, 29 WTA. Jucătoarea de 23 de ani este în al treilea an consecutiv în care joacă un turneu de mare şlem, până în prezent reuşind să treacă de primul tur (turul al doilea) doar la Wimbledon, în 2012. Nu a câştigat nici un titlu în carieră, iar un nume precum Flavia Penetta, aşezat pe tabloul principal împotriva ei, pare prea mult pentru româncă. Chiar dacă are 31 de ani, italianca încă mai are momente de explozie în care poate schimba soarta unui meci, locul ocupat în ierarhia mondială vorbind de la sine. Penetta are 9 titluri în carieră, iar cea mai bună evoluţie la openul australian a fost câştigarea turneului de dublu în 2011.

Dacă prima zi va fi una cu emoţii pentru tenisul românesc, în celelalte meciuri Sorana, Halep şi Begu, sunt favorite.

Simona Halep, 22 ani, 11 WTA, a avut un 2013 de excepţie, câştigând primele sale turnee din carieră, nu mai puţin de şase, un record pentru tenisul românesc. La Australian Open a reuşit să ajungă în turul trei în 2011, cea mai bună performanţă la un turneu de mare şlem fiind turul al patrulea, la US Open, anul trecut. Presiunea pe umerii săi este mare, având în vedere că toată lumea aşteaptă de la ea o evoluţie cât mai bună la primul grand slam al anului. Prima sa adversară, Katarzyna Piter, poloneza care împlineşte în curând 23 ani, nu este o jucătoare de speriat, ea ocupând doar locul 118 WTA. Se află la prima sa participare la un turneu de mare şlem iar rezultatele ei de până acum nu o recomandă ca pe vreo ameninţare.

Sorana Cîrstea, 23 ani, 22 WTA – Marina Erakovic (Noua Zeelandă), 25 ani, 50 WTA. Ambele au câte un titlu în carieră, însă Cîrstea a avut evoluţii mult mai bune în turneele de mare şlem, sfert în 2009, la French Open şi turul al treilea în ultimele două ediţii ale Australian Open. Erakovic are totuşi un rezultat remarcabil la French Open, anul trecut, sfert, însă la dublu. După un 2013, în care doar Serena Williams i-a stat în cale din top 10 mondial, Cîrstea are toate şansele să se impună.

Irina Camelia-Begu, 23 ani, 129 WTA, are un titlu la simplu şi două la dublu. Cea mai bună performanţă este tot la dublu, în 2012, la Australian Open, un sfert de finală. În schimb la Australian Open a reuşit să avanseze până în turul al doilea, anul trecut. Adversara sa, Galina Voskoboeva (Kazakhstan), 29 ani, 66 WTA, este recomandată mai mult de evoluţiile la dublu, acolo unde a câştigat patru titluri şi are trei sferturi de finală. În schimb Begu vine din calificări, meciul din primul tur fiind cel de-al patrulea pentru ea în această ediţie a turneului, astfel că adversara ei va fi mult mai odihnită. Chiar dacă nu are şanse la fel de mari precum au Halep sau Cîrstea, Begu poate produce surprize.

La dublu feminin vor evolua perechile: Niculescu – Zakopalova (Cehia), Begu – Cîrstea, Cadanţu-Halep, Raluca Olaru – Lepchenko (SUA).

În turneul de masculin România va fi reprezentată de Victor Hănescu, 32 ani, 76 ATP, care îl va întâlni în primul tur pe Peter Gojowczyk (Germania), 24 ani, 135 ATP.

Pentru prima dată la acest turneu, germanul nu are nici un turneu câştigat iar cea mai bună evoluţie şi totodată cea de a doua participare la un turneu de mare şelm a fost turul al doilea anul trecut la US Open.

În turneul de dublu masculin, la Australian Open, mai evoluează Florin Mergea, alături de austriacul Oliver Marach şi Horia Tecău, care va face pereche cu olandezul Jean-Julien Rojer, românul evoluând alături de mai mulţi parteneri de când a renunţat la Robert Lindstedt, alături de care a obţinut cele mai bune rezultate din carieră.

Cele mai citite

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă