16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAurescu, despre acţiunile Rusiei în Siria: Au impact negativ privind radicalizarea mişcării...

Aurescu, despre acţiunile Rusiei în Siria: Au impact negativ privind radicalizarea mişcării teroriste

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, că intervenţia militară a Rusie în Siria are impact negativ în ceea ce priveşte radicalizarea teroristă în regiune, afectarea opoziţiei moderate şi în plan umanitar, se arată într-un comunicat al MAE.

Bogdan Aurescu a declarat că obiectivul combaterii Daesh şi a grupărilor afiliate Al Qaida presupune o acţiune coordonată a comunităţii internaţionale, iar "acest obiectiv este o oportunitate pe care Rusia trebuie să o valorifice şi nu să o utilizeze pentru propria agendă geostrategică" precizând că implicarea rusă în Siria şi efectele sale nu trebuie să distragă atenţia de la situaţia din Ucraina.

"Ministrul Afacerilor Externe a reiterat preocuparea faţă de acţiunile Rusiei, arătând că acestea au un impact negativ în ceea ce priveşte radicalizarea teroristă în regiune, afectarea opoziţiei moderate şi în planul efectelor umanitare", se arată în comunicatul MAE.

"Doar un proces politic de negociere poate asigura o soluţie durabilă pentru criza siriană. România este gata să se implice activ în facilitarea dialogului, inclusiv prin folosirea ambasadei noastre la Damasc, care este funcţională. Țara noastră sprijină activitatea şi planul Emisarului Special al ONU, Staffan de Mistura, pentru soluţionarea conflictului sirian (…). Este îngrijorător că, din cauza acţiunilor Rusiei, opoziţia moderată a arătat recent că nu doreşte să participe la activitatea grupurilor de lucru înainte de încetarea intervenţiei ruse în Siria", se mai arată în comunicat.

Regimul Bashar al-Assad, aflat la conducere în Siria, trebuie să plece, "mai devreme sau mai târziu", au transmis miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene, îndemnând Moscova să participe la eventuala tranziţie politică din Siria, relatează site-ul publicaţiei EUObserver.

"Nu poate exista pace durabilă în Siria cu actualii lideri. Regimul Bashar al-Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cele 250.000 de decese survenite în cadrul conflictului şi pentru milioanele de persoane care şi-au părăsit locuinţele", subliniază Consiliul UE.

 

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă