3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialAu înflorit arborii cu lalele din Reşiţa

Au înflorit arborii cu lalele din Reşiţa

Copacii sunt consideraţi drept adevărate curiozităţi ale naturii.

 

Şase copaci din Reşiţa sunt plini de lalele. Asta nu pentru că cineva s-ar fi chinuit să le urce la cei 3-4 metri altitudine ai copacilor, ci pentru că au înflorit.

Monument al naturii, arborele cu lalele este o raritate pentru Europa, pentru că el creşte predominant în Orient şi America de Nord.

Totuşi, cu mulţi ani în urmă, un anonim a reuşit să aclimatizeze şase arbori de lalea în orăşelul siderurgic. Doi dintre arborii de lalea sunt în Parcul „Pescăruş” din Lunca Pomostului, alţi doi în parcul din faţa Grupului Şcolar Tehnic,un altul în „Parcul Copilului” şi unul chiar în faţa sediului SRI.

Au devenit monumente ale naturii pentru arbori

În această dimineaţă, reşiţenii care au trecut prin parcurile din Lunca Pomostului au putut admira lalele care au înflorit în… arbori. Asta pentru că au înflorit „copacii cu lalele” la Reşiţa. Descoperiţi chiar elevii de la Grupul Şcolar „Ştefan Anghel”,care nu au ratat ocazia de a se fotografia cu arborii miraculoşi şi de a admira frumoasele lalele.

Elevii au demarat, în urmă cu patru ani, un proiect pentru ca aceşti arbori speciali să fie declaraţi monumente ale naturii şi au pus fiecărui asemenea copac o tăbliţă cu detalii despre arbore. „Arborele cu lalele este unul de talie mare. În locurile lui de baştină, adică ţinuturile din America de Nord, ajunge la 40 de metri. Are frunzele în formă de liră, plasate în lobi, doi câte doi”, spun naturaliştii. Se găsesc şi exemplare care au mai mulţi lobi, dar slab conturaţi.

Toamna, frunzele se colorează în galben intens sau în arămiu. Florile sunt verzui dacă sunt privite din afară, dar au şi zone de portocaliu în interiorul bobocului abia deschis şi care arată ca o lalea.

Arborele cu lalele este unul de talie mare. În locurile lui de baştină, adică ţinuturile din America de Nord, ajunge la 40 de metri. Are frunzele în formă de liră, plasate în lobi, doi câte doi.”

Cum arată floarea

În interiorul florii se află ovarul compus, precum şi antenele cu polen de o culoare galben deschis. Florile arborelui de lalea au un parfum suav, uşor astringent, dar care nu se simte decât în imediata lor apropiere. Înfloresc la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie. Preferă locuri cu climă moderată, deşi suportă bine şi îngheţurile din România, dar pe perioada de creştere este mai bine să fie protejat. Până la deschiderea masivă a florilor, bobocii sunt greu de reperat deoarece au culoarea asemănătoare cu a frunzelor tinere.

Cele mai citite

Ministrul Educaţiei: Rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018, menţionând că, spre...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Crăciunul acesta fii în tendințe: cele mai căutate seturi de parfum pentru sărbători

Crăciunul 2023 se apropie! Magazinele online au pregătit deja surprize excelente pentru luna decembrie – seturi cadou de parfumuri și calendare de Advent. Acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă