20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAu început jocurile de culise pentru posturile cheie din instituţiile UE

Au început jocurile de culise pentru posturile cheie din instituţiile UE

Toate insituţiile europene, Parlamentul, Comisia şi Consiliul îşi vor schimba liderii până la sfârşitul anului, iar în culise au început marile manevre, comentează AFP, care prezintă evoluţiile din perioada următoare şi posibilii succesori ai actualilor “veterani” de la Bruxelles, anunţă Mediafax.

Preşedinte contestat al Comisiei Europene din 2004, conservatorul Jose Manuel Barroso va renunţa la conducerea executivului european la 31 octombrie, dar nu va fi singurul care va părăsi “nava amiral” europeană. Întreaga componenţă a Comisiei Europene se va reînnoi, iar printre cei 27 de noi comisari va trebui să fie găsit un succesor sau o succesoare pentru actuala şefă a diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Citeşte şi: Terra incognito în alegerea şefului Comisiei Europene

De asemenea, şefii de stat şi de guvern din UE vor trebui să fie de acord, în unanimitate, în legătură cu găsirea unui succesor la preşedinţia Consiliului European, în condiţiile în care belgianul Herman Van Rompuy îşi încheie mandatul la 30 noiembrie.

La rândul lor, cei 751 de deputaţi europeni care vor fi aleşi în perioada 22-25 mai de cetăţenii UE vor trebui să-l aleagă, la prima sesiune din iulie, pe preşedintele Parlamentului European.
Fără să aştepte aceste momente-cheie, marile formaţiuni politice europene au început deja negocierile în culise.

Citeşte şi: Fraudă la vârful Comisiei Europene

Până în prezent, preşedintele Comisiei Europene era desemnat în urma unei înţelegeri între şefii de stat şi de guvern din UE, dar Tratatul de la Lisabona ar putea schimba acest obicei, prin faptul că îi invită pe liderii europeni “să ‘ţină cont de rezultatul votului” la alegerile europene în desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte al Comisiei. Juridic, nimic nu îi împiedică însă să urmeze acest îndemn, iar mulţi sunt foarte reticenţi, chiar ostili la ideea să le fie impus viitorul interlocutor la conducerea executivului european.

Dar cel sau cea care va fi desemnată pentru a-i succede lui Barroso va trebui, la final, să primească aprobarea noului Parlament. În absenţa acesteia, numirea nu este posibilă. În plus, asemenea preşedintelui Comisiei Europene, ceilalţi 27 de comisari vor trebui, la rândul lor, să treacă examenul oral în faţa eurodeputaţilor. Audierile în acest sens sunt programate să se desfăşoare până la sfârşitul lunii octombrie.

Cele mai citite

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă