11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAtelier traditional de prelucrare a chihlimbarului, reconstituit in Muzeul Satului din Sibiu

Atelier traditional de prelucrare a chihlimbarului, reconstituit in Muzeul Satului din Sibiu

O gospodarie-atelier traditional pentru prelucrarea chihlimbarului, specifica zonei rurale a Buzaului, va fi reconstituita in Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului. Reprezentantii Complexului National Muzeal (CNM) “Astra” au mentionat ca locuinta Casa traditionala din satul Alunis (comuna Colti) a fost donata muzeului de catre Nicolae Oprea, un localnic ce a copilarit in aceasta casa si apoi a mostenit-o de la parintii sai.
Potrivit muzeografului Marius Florin Streza, atelierul de prelucrare va constitui elementul principal al unei viitoare gospodarii din zona de munte a Buzaului, zona etnografica ce nu este reprezentata inca in muzeul de la Sibiu. In aceasta locuinta va fi amenajat la primul nivel un atelier de prelucrare a chihlimbarului, cu uneltele ce se afla deja in patrimoniul CNM “Astra”.

Un singur loc in tara

Comuna Colti a fost singura comuna din Romania specializata in cautarea si prelucrarea chihlimbarului. Exploatari organizate au avut loc pana la jumatatea secolului XX, dar nu se mai poate vorbi acum de exploatare la scara industriala a acestei resurse datorita fragilitatii straturilor in care se gaseste aceasta piatra semipretioasa.
Satul Alunis se afla la o altitudine de 1.100 de metri in apropierea cursului inferior al raului Buzau.
Principalele ocupatii ale locuitorilor erau legate de cresterea animalelor, prelucrarea lemnului si pana nu demult prelucrarea chihlimbarului. Satul este cunoscut prin biserica de piatra datata in anul 1277 si pentru gospodariile sale cu vechime de sute de ani.
Casa-atelier relocata in muzeul sibian dateaza, dupa spusele donatorilor si dupa planimetria sa, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fiind caracteristica pentru jumatatea de nord a Olteniei si a Munteniei.
In Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului, lucrarile de reconstructie au debutat in noiembrie 2006 prin realizarea primului nivel (integral din piatra de rau) si vor continua cu etajul si acoperisul. Proiectul va fi finalizat in primavara, iar lucrarile sunt executate de o echipa de mesteri maramureseni.

Cele mai citite

Crește numărul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice! Alin Alexuc și-a câștigat biletul pentru Paris

Numărul sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris a ajuns la 83, după ce luptătorul Alin Alexuc-Ciurariu a obţinut victorii pe linie...

EXCLUSIV. Băneasa nu e lăsat aeroport de rezervă pentru Otopeni. Avioanele de pe Otopeni, nevoite să treacă munții într-un motor, în caz de urgență

Aeronavele care sunt nevoite să aterizeze de urgență după decolarea de pe Otopeni sau înainte de aterizarea pe acest aroport, în cazul unor defecțiuni...

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă