13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAtanasiu ramane suspendat

Atanasiu ramane suspendat

Judecatorii Instantei Supreme au decis respingerea recursului lui Teodor Atanasiu impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de a nu suspenda decretul prezidential. In aceste conditii, Atanasiu ramane suspendat din functia de ministru al Apararii.

Ministrul a depus marti o noua cerere la Curtea de Apel Bucuresti, prin care solicita anularea decretului emis de administratia prezidentiala prin care a fost suspendat din functia de ministru.
Pentru anularea decretului, avocatii lui Atanasiu au parcurs mai multe proceduri. Pe 15 septembrie ei au depus un recurs gratios la administratia prezidentiala, prin care au solicitat anularea pe cale administrativa a decretului, insa contestatia le-a fost respinsa.
In sedinta de ieri consilierul Administratiei Prezidentiale a invocat in fata magistratilor Curtii Supreme ca Legea 115/1999, in baza careia presedintele Traian Basescu l-a suspendat pe Teodor Atanasiu din functia de ministru al Apararii, este neconstitutionala, instanta respingandu-i insa exceptia.

Exceptia de neconstitutionalitate

In timpul sedintei de judecata, consilierul Administratiei Prezidentiale a cerut amanarea cauzei, pe motiv ca nu a luat cunostinta de toate motivele de recurs ale lui Teodor Atanasiu fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti. Solicitarea a fost respinsa, conditie in care consilierul a invocat neconstitutionalitatea intregii Legi 115/1999 privind raspunderea ministeriala, adica actul normativ in baza caruia, in 12 septembrie, Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Teodor Atanasiu. Inainte de aceasta solicitare, consilierul a precizat ca nu s-a consultat cu presedintele pe aceasta problema. Exceptia a fost respinsa de instanta.

Situatie aberanta: doi ministri ai Apararii

Avocatii lui Atanasiu au precizat in fata instantei ca daca decretul prezidential nu va fi suspendat, s-ar putea ajunge la situatia in care – prin numirea unui interimar si ramanerea definitiva a solutiei de neincepere a urmaririi penale – sa fie doi ministri ai Apararii.
In 6 octombrie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus “neinceperea urmaririi penale fata de Teodor Atanasiu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor”. Plangerile in acest dosar au fost formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, precum si de deputatul Eugen Bejinariu.

Sansele lui Atanasiu

In 12 septembrie, Basescu l-a suspendat din functie pe Teodor Atanasiu (PNL) in temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala, “pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala”.
La sfarsitul saptamanii trecute, Traian Basescu declara ca asteapta expirarea termenului legal de 45 de zile de atac pentru a revoca decretul de suspendare din functie a ministrului Teodor Atanasiu.
In aceste conditii, Atanasiu mai are doua sanse sa revina in fruntea Ministerului Apararii. Prima dintre ele ar fi ca Adriana Saftoiu, Eugen Bejinariu sau administratia prezidentiala sa nu atace in instanta, pana la 26 octombrie, solutia de NUP data de procurorii militari.
A doua solutie ar fi ca Atanasiu sa obtina din partea instantei anularea decretului prezidential prin care a fost suspendat.

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Grecia, la picioarele lui Răzvan Lucescu! Antrenorul român a cucerit un nou titlu cu PAOK Salonic

Formația PAOK Salonic, pregătită de antrenorul român Răzvan Lucescu, s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul rivalei locale Aris și a câștigat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă