19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAtacuri cibernetice sofisticate ale hackerilor chinezi

Atacuri cibernetice sofisticate ale hackerilor chinezi

În Congresul SUA, experţii serviciilor secrete au dezvăluit că piraţii chinezi informatici sustrag date de la întreprinderi americane din domenii strategice, utile activităților economice ale Chinei.

Potrivit New York Times, de peste cinci ani serviciile secrete americane urmăresc mai multe grupuri de piraţi chinezi care sistematic sustrag informaţii de la întreprinderi din domeniile  apărării, energiei şi electronicii, pentru adaptarea lor la priorităţile economice ale Beijingului. Vara trecută, au pierdut pista, pe care unii piraţi au schimbat-o pentru a intra mai profund în sistemele informatice ale guvernului SUA care conţin vaste date ale personalului.

Neobservaţi mai bine de un an, intruşii chinezi  au executat un atac sofisticat care le-a oferit „privilegii administrative“ în reţelele informatice ale Office of Personnel Management, asumându-și electronic identitățile persoanelor care gestionează sistemele guvernamentale, declară doi înalţi responsabili ai Administrației. Piraţii chinezi au început să sifoneze un flux de date după construirea a ceea ce echivala cu o conductă electronică ce ducea spre China. O mare parte a datelor de personal erau stocate în sisteme slab protejate ale Ministerului de Interne, spaţiu disponibil pentru stocarea datelor numerice. Acum, Administraţia lucrează de urgenţă pentru a afla dacă alte agenţii stochează informaţii sensibile în mod similar, cu potecţie slabă.

În Congres, anchetatorii atacului cibernetic asupra Biroului de Personal nu au putut explica de ce protecţia era atât de slabă,  şi asta de multă vreme. Săptămâna trecută, directorul Biroului, Katherine Archuleta, s-a poticnit în explicaţii timpul unei audieri de două ore în Congres, fiind incapabilă să explice de ce agenţia nu a luat măsuri după rapoartele inspectorului general din 2010, care dezvăluiau grave lipsuri de securitate şi recomandau oprirea sistemelor cu date ce implicau securitatea.

Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că preşedintele Obama rămâne încrezător că Archuleta „este persoana potrivită pentru acest post“.

Anchetatorii federali şi cei privaţi au adunat datele privind atacurile şi declară că aceleași grupuri de piraţi responsabile de atacurile asupra datelor personale au penetrat deja reţelele informatice ale companiilor de sănătate, în special Anthem Inc. şi Premera Croix Bleue, având acces la codurile de securitate socială. Potrivit anchetatorilor federali, „contrar altor actori ce operează din China şi care efectuează spionaj industrial, preluarea proprietăţii intelectuale sau furtul tehnologiilor de apărare, acest grup vizează informaţii care îi permit construirea unei baze de date a americanilor, cu un accent probabil asupra diplomaţilor, agenţilor secreţi şi a celor care au afaceri în China“. Deşi obiectivele lor s-au schimbat în timp, amprentele digitale ale piraţilor au rămas sensibil aceleaşi. Ceea ce a permis analiştilor Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) şi ai FBI să depisteze mişcările lor, pentru că au atacat un număr tot mai mare de reţele informatice.   

Piraţii informatici chinezi recurg la „un spionaj clasic la o scară nemaivăzută din partea unui adversar tradiţional“, declară un responsabil al Administraţiei Obama.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă