5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialAtacul jocurilor video second-hand

Atacul jocurilor video second-hand

» Marii producatori de jocuri video au scumpit noile titluri. Gamerii au reactionat si, astfel, vanzarile si inchirierile de jocuri second-hand au luat un avant nemaiintalnit pana acum.

Reprezentantii industriei de jocuri video au estimat, de la inceputul anului, ca este foarte posibil ca scaderea puterii de cumparare a populatiei sa nu afecteze aceasta industrie, ci sa aiba chiar un efect benefic asupra companiilor din domeniu. Aceasta, pentru ca oamenii vor fi nevoiti sa stea mai mult acasa si sa apeleze la divertismentul digital, deoarece nu isi vor mai permite sa iasa la restaurant sau chiar sa calatoreasca atat de des.
Aceste asteptari au fost partial confirmate, timpul petrecut de oameni in fata jocurilor video ajungand in ianuarie 2009 la un record istoric – de 19 ore pe saptamana, fata de 16,5 ore in aceeasi luna din anul trecut. Acest lucru nu ar fi trebuit insa sa ii incurajeze pe producatorii de jocuri sa-si scumpeasca produsele.

Numarul gamerilor, in continua crestere
Conform grupului de cercetare Nielsen, numarul de utilizatori ce folosesc jocurile video a continuat sa creasca in timpul crizei economice, dar veniturile editorilor de softuri au intrat in declin, pentru ca oamenii s-au reorientat catre jocurile second-hand.
Astfel, retaileri precum GameStop au ajuns sa raporteze castiguri-record in primul trimestru al acestui an, reprezentate, in special, de vanzarile de jocuri folosite, scrie CNBC. "Achizitionarile de softuri de acest gen au crescut in 2009, iar aceasta crestere se datoreaza in mare parte scumpirii noilor jocuri", a anuntat raportul Nielsen. Practic, "vanzarile de jocuri second-hand au crescut cu 31,9% comparativ cu ultimul an", mai precizeaza raportul.

Un joc folosit costa in prezent circa 10 dolari, fata de 50-60 de dolari, pretul unuia nou. In plus, si cresterea popularitatii jocurilor vechi a lovit in vanzarile de titluri noi. Titluri ca "Wii Fit", "Guitar Hero" si "Rock Band" sunt printre softurile care maresc perioada de joc a utilizatorilor.
Cu toate acestea, desi raportul Nielsen a anuntat numai cresterea vanzarilor de jocuri second-hand, consumatorii au inceput din ce in ce mai frecvent sa se orienteze si catre serviciile de inchiriere a jocurilor sau catre jocurile online.

In Romania, numeroase variante pentru inchiriere
Romanii se inscriu si ei in aceste tendinte. Forumurile pentru gameri sunt pline de oferte de vanzari si inchirieri de jocuri originale, dar folosite. Preturile sunt si acestea destul de atractive, comparativ cu ce se gaseste in rafturile magazinelor. Jocurile pentru consolele PlayStation sunt vedetele serviciilor de inchirieri, atat pentru PS2, cat si pentru PS3, in timp ce jocurile pentru PC, Xbox, Wii sau PSP par ca pot fi obtinute deocamdata numai prin cumparare.
Astfel, jocurile pentru PS2 pot fi inchiriate cu 3 lei/24 ore sau 30 lei pentru 33 de zile (in acest caz, fiind solicitata si plata unei garantii intre 30 si 60 lei, in functie de joc). Jocurile pentru PS3 sunt cel mai bine reprezentate din punct de vedere al numarului celor care le ofera spre inchiriere sau vanzare. Variantele de taxare sunt si acestea numeroase, pornind de la 6 lei/24 ore si ajungand la 75 lei/33 de zile (timp in care titlurile pot fi schimbate, daca utilizatorii doresc acest lucru, cu costuri aditionale modice). Se poate opta si pentru inchirieri pe patru zile – 24 lei, opt zile – 28 lei sau 16 zile – 45 lei. De asemenea, cei care ofera astfel de servicii le pot pune la dispozitia celor ce doresc acest lucru consolele necesare pentru acest tip de divertisment (PS3 – 30 lei/24 de ore).

» Vanzare
Pret de raft pentru joc nou/pret de vanzare a jocului folosit
Golden Axe-Beast Rider (actiune):
283 lei/120 lei
FaceBreaker (box): 231 lei/80 lei
Armored Core 4 (simulator):
205 lei/90 lei
Condemned 2 (aventura):
168 lei/90 lei
Motorstorm (curse):
152 lei/80 lei

» Inchiriere
Consola PS3: 30 lei/24 ore
Joc PS2: 3 lei/24 ore; 30 lei/33 zile
Joc PS3: 6-10 lei/24 ore
24 lei/4 zile; 28 lei/8 zile
45 lei/16 zile; 75 lei/33 zile
Exemple: Mortal Kombat vs DC Universe: pret de raft – 248 lei
Grand Theft Auto IV: 212 lei
NBA live 09: 231 lei

Cele mai citite

ASF ascunde fără temei legal informații de interes public

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză...
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă