14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAtac la cota unica sub pretextul taxarii bugetarilor de lux

Atac la cota unica sub pretextul taxarii bugetarilor de lux

»  Comisia de munca a Senatului a propus pastrarea celor 21.000 pensionari de lux ca angajati in institutiile statului, insa cu conditia impozitarii salariilor acestora cu cote de 30-80%.

»  Economistii atrag atentia asupra faptului ca introducerea acestui impozit progresiv inseamna, de fapt, moartea cotei unice de impozitare de 16%.

Eliminarea celor 21.000 cumularzi de lux din institutiile statului, aprobata de Guvern printr-un proiect de lege pentru a se curma "dezmatul salarial pe bani publici", s-a poticnit in Parlamentul aflat pe picior de plecare in vacanta. Comisia de munca a Senatului a apucat insa sa propuna inlocuirea masurii de eliminare a cumularzilor cu masura impozitarii progresive a salariilor acestora, ca amendament la proiectul guvernamental. Astfel, pensionarii de lux somati de Guvern sa opteze intre a ramane angajati (renuntand la pensie) si a pleca la pensie (demisionand din institutii) ar putea ramane – potrivit senatorilor PSD, PNL si UDMR – cu ambele venituri, insa lefurile lor de angajati ar urma sa fie impozitate cu 30-80%, fata de un impozit de numai 16% in prezent.

 

Consecinta acestei posibile impozitari diferentiate, progresive, in cazul cumularzilor ar fi disparitia cotei unice de impozitare de 16% pentru angajatii statului, ceea ce ar crea "o discriminare financiara" intre cele 21.000 persoane vizate de aceasta masura si toti ceilalti angajati, sustin expertii. In plus, abrogarea cotei unice pentru aceste persoane ar constitui un precedent pentru anularea ei si in cazul altor salariati. Institutia decizionala in privinta proiectului de lege al Guvernului este insa Camera Deputatilor.
In fapt, analistii economici vad in introducerea sistemului de impozitare progresiva pentru cumularzi un atac la cota unica de impozitare de 16%. Aceasta cota a reprezentat proiectul de suflet al fostei Aliante D.A. (PD-PNL). Gratie cotei unice deosebit de atractive, in tara au fost facute investitii de miliarde de euro. Daca propunerea Senatului va fi insusita de Camera Deputatilor, care este for decizional in cazul proiectului de lege care interzice cumulul pensiilor mari cu salariile de la stat, cota unica va disparea, cred analistii.

 

"Practic, nu vom mai avea cota unica, se va renunta la ea", spune economistul Daniel Daianu. Alti analisti economici declara ca au mai existat astfel de atacuri la adresa cotei unice, care i-au redus sfera de aplicare. "Cota unica n-a fost niciodata chiar o cota unica, deoarece au existat tot felul de masuri care au modificat-o", declara analistul financiar Aurelian Dochia. La randul sau, analistul Ilie serbanescu sustine ca impozitul forfetar, recent introdus de Guvern, practic, a spulberat cota unica, astfel incat impozitul progresiv dorit de PSD are acum cale libera de instalare. "Nu mai exista aceasta cota de cand s-a introdus impozitul forfetar. Cred ca acest lucru se datoreaza PSD, care este consecvent programului sau de renuntare la cota unica in favoarea impozitului progresiv", spune Serbanescu.

Specialistii sunt de parere ca rezolvarea problemei cumularzilor de lux prin impozitare diferentiata nu rezolva problemele sistemului de pensii din Romania. "Nu cred ca este o masura inspirata aceasta idee de a-i penaliza pe unii care au pensii mari. Corectarea aberatiilor sistemului de pensii se poate face doar prin eliminarea sistemelor exceptionale de pensionare", afirma Aurelian Dochia. O alta problema invocata de economisti este discriminarea care s-ar face intre angajati. "Nu stiu daca ne permite Constitutia sa facem o asemenea discriminare", atrage atentia Daniel Daianu. El crede totusi ca unii dintre pensionarii reangajati la stat nu sunt neaparat si performanti, reincadrarea lor facandu-se deseori pe baza unor relatii clientelare.

Comisia de munca din Senat a admis posibilitatea cumulului pensiei cu salariul de la stat, propunand, in schimb, impozitarea progresiva a cumularzilor de lux. Astfel, conform raportului acestei comisii, salariile cumularzilor cu pensii mai mici sau egale cu patru salarii medii brute (6.772 lei) se vor impozita cu 30%, iar salariile celor cu pensii cuprinse intre patru si opt salarii medii brute (intre 6.772 si 13.544 lei) se vor impozita cu 60%. In ceea ce-i priveste pe cumularzii cu pensii de peste opt salarii medii brute (peste 13.544 lei), raportul senatorilor prevede ca salariile li se vor impozita cu 80%. Presedintele Comisiei de munca, democrat-liberalul Cristian Radulescu, a declarat pentru NewsIn ca raportul a fost adoptat in forma propusa de liberali, ajutati de voturile PSD si UDMR. 

» Pozitie ferma
In ciuda aliantei parlamentare dintre PSD, PNL si UDMR, constituita pe problema cumulului, coalitia de guvernamant, intrunita ieri in sedinta, a recomandat Senatului sa mentina proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu in forma propusa de Guvern, astfel incat persoanele care au o pensie peste 1.693 lei (salariu mediu brut folosit la constructia bugetului de stat pe 2009) fie sa nu mai poata lucra la stat, fie sa renunte la pensie. "Am ramas consecventi pe punctul de vedere al Guvernului. S-a discutat in coalitie si s-a facut recomandarea catre Senat ca acest punct de vedere al Guvernului sa fie mentinut si in Senat", a declarat vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur la finalul sedintei coalitiei.
Interzicerea cumulului pensie-salariu a fost una dintre primele masuri ale Cabinetului Boc, legiferata printr-o ordonanta de urgenta, in scopul obtinerii unor economii bugetare anuale estimate la 30 milioane euro.  Curtea Constitutionala a decis ca ordonanta nu respecta Legea fundamentala. Drept urmare, Guvernul a transformat ordonanta in proiectul de lege aflat acum la Parlament.

Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă